Tamer Heper Kiralayan eşiniz değil
HABERİ PAYLAŞ

Kiralayan eşiniz değil

Dairemin kira sözleşmesini vekil sıfatı ile eşim imzalamıştı. Şimdi tahliye davası açmak istiyoruz. Davayı eşim mi açacak ben mi açacağım? Y.L.

Sadece kira ilişkisinde değil her türlü hukuki işlemde vekil, müvekkili adına işlem yapar. Sonuçları da vekil adına alınmaz, müvekkili adına alınır. Kira sözleşmesinde de öyle. Sizin eşiniz kira sözleşmesine vekil sıfatı ile imza attı ise eşiniz ne maliktir ne de kiralayandır. Malik de kiralayan da sizsiniz. Zira kira ilişkisinde kiralayan sıfatı da malik kadar önemlidir. Çünkü bazı davaları kendi adına kiralayan açabilir. Ancak vekil kendi adına dava açamaz. sizin olayınızda siz maliksiniz ve kiralayansınız, eşiniz sadece vekil ama kiralayan değil. Bu nedenle davaları siz açacaksınız.

Haberin Devamı

İki hakkınız var

Bir daire satın aldım. Dairede kiracı var. Kiracı eski malike tahliye taahhüdü vermiş. Şimdi bu yerde ben oturmak istiyorum. Kiracıyı çıkarabilir miyim? K.Y.

Ne mutlu size bir daire sahibi olmuşsunuz, bu mutluluk veren bir haber. Ancak size ikinci bir haber vereceğim ve bu sizin için ikinci mutlu haber olacak. Evet kiracının tahliyesi için dava açabilirsiniz. İki tane tahliye nedeni var ve her ikisini de kullanabilirsiniz. Birincisi; yeni malik ihtiyaç sahibi ise tapuya tescilden itibaren bir ay içinde kiracıya ihtarname keşide ederek altı ayın sonunda tahliye davası açabilir. Şayet kira döneminin sonu altı aydan önce gelecek ise bu halde altı ayı beklemez. Kira döneminin sonunda ve bir ay içinde tahliye davası açar. Bu birinci imkanınız. Elinizde eski malike verilmiş bir tahliye taahhüdü varmış. Şayet tahliye taahhüdünün tarihi yakın ise bunu da icra takibine konu yapabilirsiniz. Ancak, kiralayanlar bir tahliye taahhüdü alıp bunu dosyalarının arasında saklıyorlar ama bunun kullanılması süreye bağlıdır. Süresi şudur: Tahliyenin yapılacağının taahhüt edildiği tarihten itibaren bir ay. Bu süre içinde kullanılmazsa geçerli olmaz. Bu nedenle tahliye edilecek tarihe bakın süresi içinde iseniz bunu siz de kullanabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder