Beden Sağlığı Kireçlenme ağrısı çok şiddetliyse çözüm protez ameliyatı (Kireçlenme hakkında her şey)

Kireçlenme ağrısı çok şiddetliyse çözüm protez ameliyatı (Kireçlenme hakkında her şey)

Paylaş
Kireçlenme ağrısı çok şiddetliyse çözüm protez ameliyatı (Kireçlenme hakkında her şey)

Eğer kireçlenme ağrısı kişinin tahammül edemeyeceği seviyelere ulaştıysa ve hareket kaybı yaşanıyorsa çözüm olarak protez ameliyatına başvurulabiliyor

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Halil Dilek anlattı:

Kireçlenmede ameliyat ne zaman gerekli?

Hasta ilaç tedavisinden yararlanmıyor, tahammül edemeyeceği sınırda ağrı hissediyor ve eklem hareket kaybı yaşıyorsa cerrahi müdahaleyi düşünüyoruz.

Ameliyat kararı nasıl alınıyor?

Öncelikle fizik muayene ve radyolojik tetkiklerle hastada kireçlenmenin teşhis edilmiş olması gerekli. Ağrının değerlendirilmesi ameliyata götüren en önemli etken. Hastanın radyolojik filmleri önemli ama ameliyat kararının alınmasında çok da belirleyici değil. Radyolojik olarak ileri derecede kireçlenmesi olan hasta ‘katlanamayacağım ağrım yok’ derse ameliyat yerine takibe devam edebiliyoruz. Şikayeti olmayan hastayı ameliyat etmek doğru değil. Dolayısıyla bizim için en önemli kriter klinik muayene ve hastanın genel durumu.



Ameliyat en sık hangi eklemlere yapılıyor?

Kireçlenme en sık kalça, diz, omurga ve el eklemlerinde görülüyor ve bu eklemler ameliyatlara daha fazla maruz kalıyor.

Protez dışında tedavi seçeneği var mı?

Diz kireçlenmelerinde ‘artroskopi’ gibi daha küçük müdahaleler yapabiliyoruz. Bu yöntemde kalem kalınlığında, boru şeklinde bir aletle eklemin içine giriliyor. Açılan kıkırdaklar temizleniyor, menüsküs yırtıkları alınıyor. Hastanın konforu için harika bir ameliyat. Ama kireçlenme olan bir dizde bu yöntemi kullanmanın yararı yalnızca yüzde 30 civarında. Bir başka olumsuz tarafı, artroskopiden 6 ay sonra hastanın kıkırdak sorunu hızla ilerleyip kötüye gidebilir. Dolayısıyla gerekmediği sürece bu yöntemi pek tercih etmiyoruz. Ama hastanın genel durumu büyük ameliyatı kaldıramayacak durumdaysa, diğer tedavileri kullanamıyorsa ya da gençse bu tedaviyi seçebiliyoruz. Bir de osteotomi dediğimiz açı düzeltici ameliyatlar var. Özellikle diz çevresinde çok ileri safhada olmayan kireçlenme için başarılı sonuçlar veriyor. Bu ameliyatlarda kemiği kesip yeniden yön vererek yük dağılımını değiştirip ağrıyı ortadan kaldırıyoruz.

EN SIK KALÇA VE DİZDE KULLANILIYOR

Kireçlenme çok ilerlemişse ve hastanın yaşam kalitesi olu

AMELİYAT NE KADAR SÜRÜYOR?

Ameliyat 1.5-2 saat sürüyor. Aynı anda çift taraflı diz ameliyatı yapabiliyoruz. Ancak burada önemli olan hastanın iyi seçilmesi. Kişisel tercihimiz hasta konforu ve oluşabilecek sorunları azaltmak için tek tek yapılması.

OPERASYON SONRASI SÜREÇ NASILDIR?

Hastanede kalış süreci yaklaşık 5-7 gün. Hastayı birinci gün ayağa kaldırıyoruz. İkinci gün mutlaka hastayı tahammül edebildiği kadar yürütüyoruz. Hastaneden çıkış kriterimiz hastanın kendi başına merdivenleri kullanabilmesi, tuvalete girip çıkabilmesi. Hastaya ameliyattan sonra yürüteç veya kanadiyen değnek veriliyor. Hastanın tolere etmesine göre kanadiyen değnekleri değişik sürelerde bireysel şartlarda kullanılıyor. Bu 6 haftaya kadar çıkabileceği gibi daha uzun da olabiliyor.



Haberin Devamı