Dünya Kırgızistan kan gölü

Kırgızistan kan gölü

Paylaş
Kırgızistan kan gölü

Üç gündür süren çatışmalarda 113 kişi öldü, 1247 kişi de yaralandı. Kan gölüne dönen ülkede canını kurtarmak için Özbekistan sınırına giden Özbek sayısı 75 bine ulaştı

Hesap kavgası

Haberin Devamı

Kırgızistan’da geçen nisanda Devlet Başkanı Kurmanbek Bakıyev halk ayaklanması ile devrilmişti. Muhalefet önderliğinde geçici hükümet kurulmuştu. Ülkede sular bir türlü durulmadı. Oş’da geçen perşembe bir lokantada yaşanan hesap kavasıyla başlayan olaylar kısa sürede etnik çatışmaya dönüştü.

Ülkenin ikinci büyük kenti Oş’da Kırgız gençlerden oluşan çeteler, Özbek köylerini basıp evlerini ateşe vermişlerdi. Olaylar Celalabad şehrine de sıçramıştı.

Rusya asker gönderdi

Geçici hükümetin başbakanı, olayları bastırmak için Rusya’dan askeri yardım istemişti. Rusya dün 300 kişilik hava indirme birliğini Kırgızistan’a gönderdi. Çatışmalarda bugüne kadar 113 kişi öldü, 1247 kişi de yaralandı.

Oş ve Celalabad şehirlerinde olağanüstü hal nedeniyle sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. Evlerinden çıkamayan halk yiyecek sıkıntısı yaşıyor.

Haberin Devamı

Dolu ve yağmur çatışmaları durdurdu

İktidar, olayları 27 Haziran’daki anayasa oylamasını engellemek isteyen Bakiyev’in kışkırttığını ileri sürmüştü. Devrik Kırgız lider Bakıyev, yaptığı açıklamada suçlamaları yalanladı. Şiddetli yağmur ve dolu nedeniyle Oş’da yaşanan çatışmalar dün kesildi, Celalabad’da ise yavaşladı.

Türklerin de evleri yakıldı

Oş’da yaşayan yaklaşık 12 bin Türk olayları endişeyle izliyor. Oş merkezinde sayıları çok az olan Ahıska Türklerinin çoğu şehir dışındaki köylerde yaşıyor. Oş kentinin ağırlıklı olarak Özbeklerin yaşadığı Furkat ilçesinde, Ahıska Türklerine ait dört evin yakıldığını ve iki kişinin yaralandığını öğrenildi. Oş ve Celalabad’da yaşayan ve öğrenim gören Türk vatandaşlarının da kaygılı olduğu belirtildi.

75 bin kişi yollarda

5.5 milyon nüfuslu Kırgızistan’ın yüde 69’u Kırgız, yüzde 15’i Özbek, yüzde 9’u Ruslardan oluşuyor. Kırgızistan’da Oş ve Celalabad kentlerindeki çatışmalar yüzünden ülkeden 75 bin Özbek mülteci kaçıyor. Can korkusuyla evlerini terk eden on binlerce Özbek asıllı kadın, çocuk ve yaşlının kaçtığı komşu Özbekistan zaman zaman sınır kapısını kapatıyor.