Dünya Kırgızistan'da çatışmalar arttı: 51 ölü, 700 yaralı

Kırgızistan'da çatışmalar arttı: 51 ölü, 700 yaralı

Paylaş
Kırgızistan'da çatışmalar arttı: 51 ölü, 700 yaralı

Kırgızistan'da çatışmalar arttı: 51 ölü, 700 yaralı

Kırgızistan’ın güneyinde Kırgızlar ile Özbekler arasında çatışmalar şiddetlenirken, geçici hükümetin Başbakanı Roza Otunbayeva, Rusya’dan destek istedi. Dün gece Kırgızlar ile Özbekler arasında çıkan çatışmalarda ölü sayısı 51’e, yaralı sayısı 700’e yükseldi.

Haberin Devamı

Otunbayeva, ülkenin güneyinde çatışmaları durdurmak için Rusya’dan destek istediklerini bildirdi.
Bazı kaynaklar, Oş eyaletinde Kırgız güvenlik güçlerinin durumu kontrol edemediğini ve yetersiz kaldığını belirtiyor. Bölgede ayrıca silahlı çatışmaların şiddetlendiği kaydediliyor.
Devlet televizyonundan yayımlanan görüntülerde, Oş kentinden dumanların yükseldiği görülüyor, sürekli otomatik silah sesleri duyuluyor.

50 ÖLÜ, 663 YARALI

Bölgedeki Oş eyaletinde ve Oş kentindeki çatışmalar sokağa çıkma yasağına rağmen devam ediyor.

Oş kentinin Furkat ilçesinde gece boyunca Özbeklere ait evler yakıldı ve yağmalandı. Şehirdeki tüm dükkanlar da yağmalandı.
Oş kenti havaalanına gelen yolcuların alandan ayrılmasına izin verilmezken, Oş’a tüm uluslararası uçuşlar da durduruldu.
Başkent Bişkek’te ise dün gece sakin geçti. Başkentte özel halk birlikleri ve polis devriye geziyor.
Bu arada, Özbekistan, Kırgızistan sınırını kapattı.

Haberin Devamı

Çatışmalar, Oş kentinde ve Oş eyaletine bağlı ve Özbekistan’ın Andijan kentine sınırı olan Aravan, Kara-Suu ve Özgen ilçelerinde yoğunlaşıyor. Eyaletin diğer bölgelerinde durumun sakin olduğu bildiriliyor.

GEÇİCİ HÜKÜMETTEN, ESKİ POLİSLERE VE ASKERLERE DESTEK ÇAĞRISI

Kırgızistan’daki geçici hükümetin yargı konulardan sorumlu Başbakan Yardımcısı Azimbek Beknazarov, ülkenin güneyindeki çatışmaları yatıştırmak için eski polislere ve askerlere destek çağrısı yaptı.

Beknazarov, devlet televizyonunda yayımlanan açıklamasında, Oş eyaletinde istikrarın sağlanması için İçişleri Bakanlığı ile Savunma Bakanlığının eski personelinden yardım istedi.

Maliye Bakanı Temir Sariyev de Oş eyaletine gıda ve erzak yardımı için başkentteki iş adamlarından ve vatandaşlardan destek istedi.
Son verilere göre güneyde süren çatışmalarda 51 kişi öldü, 700 kişi yaralandı.

ABD, "YAKINDAN" İZLİYOR

ABD’nin son aylarda kanlı çatışmalara sahne olan Kırgızistan’daki olayları "yakından izlediği" bildirildi. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Philip Crowley, Kırgızistan’da son günlerde olayların yeniden alevlenmesinin ardından yaptığı açıklamada, "Ölü ve yaralıların oluşundan kaygılıyız. Şiddet olaylarıyla ilgili olarak Kırgız hükümetiyle irtibat halindeyiz" dedi.

Haberin Devamı

Crowley, "Elbette durumu izliyoruz" ifadesini de kullandı. Amerikan ordusunun Kırgızistan’da, Afganistan’daki operasyonlar için büyük önem taşıyan Manas üssü bulunuyor.

TRT MUHABİRİ SALDIRIYA UĞRADI

Ülkenin güneyinde Kırgızlar ile Özbekler arasında süren çatışmaları sözde engellemek için meclis binasının önünden hükümetten Oş’a gitmek için otobüsler isteyen bir kalabalık, ülkenin güneyine seslenmek için devlet televizyon binasının bulunduğu mevkiye yürüdü.

Binanın önünde toplanan kalabalıktan onlarca kişi, bu sırada kendilerini görüntüleyen TRT muhabiri Uğur Özen’e saldırıda bulundu.
Sağlık durumunun normal olduğu öğrenilen Uğur Özen’i Kırgız meslektaşları olay yerinden alarak güvenliğe götürdü.

TRT muhabiri Uğur Özen, Türkiye Büyükelçiliğine getirildi. Saldırıdan sonra Kırgız meslektaşları tarafından televizyon binasına alınan Özen’in, polis göstericileri dağıttıktan sonra Türk büyükelçilik mensupları tarafından büyükelçiliğe getirildiği belirtildi.

Haberin Devamı

Özen, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, sağlık durumunun iyi olduğunu ve çalışma yerine geçeceğini söyledi.

Nezir Aliyev / AA