Dünya Kırgızistan'da güneyinde sular duruluyor

Kırgızistan'da güneyinde sular duruluyor

Paylaş
Kırgızistan'da güneyinde sular duruluyor

Kırgızistan'da güneyinde sular duruluyor

Kırgızistan’ın güneyinde 11 Haziran gecesi Kırgız ve Özbek gençleri arasında henüz belirlenemeyen bir sebeple başlayan kavganın iki halkın çatışmasına dönüşmesinden 5 gün sonra suların durulmaya başladığı bildirildi.

Haberin Devamı

Geçici hükümetin Başbakanı Roza Otunbayeva, bugün başkent Bişkek’te halkla bir araya geldiği toplantıda, Oş ve Calalabad kentlerinde durumun sakinleşmeye başladığını ve güvenlik güçlerinin kontrolü sağladığını söyledi.

Ülkenin güneyinde kaybın çok büyük olduğunu, ölenler için yarın ülkede yas ilan edilmesine karar verdiklerini belirten Otunbayeva, "Ben orada ölü sayısının resmi rakamlardan daha fazla olduğuna inanıyorum. Ölenlerin yakınlarının cenazeleri aynı gün toprağa verdiğini biliyorum. Toprağa verilenlerin kaydı yok" dedi.

Otunbayeva, suçluların mutlaka cezalandırılacağını kaydetti. Ülkenin kuzey kentlerinde, özellikle başkentte halkı panik yapmamaya çağıran Otunbayeva, Bişkek’te istikrarın bozulmasına izin verilmeyeceğini bildirdi.

Haberin Devamı

Hükümetten yapılan yazılı açıklamada da Oş ve Calalabad eyaletlerinde silah seslerinin kesildiği ve kent merkezlerindeki barikatların kaldırılmaya başlandığı duyuruldu.

Bu arada, başkentte meclis ile hükmet binalarına giden caddelerin trafiğe kapatıldığı, şehir içinde trafik polisinin araçları durdurarak kimlik kontrolü yaptığı gözlemlendi.

Başkentte sabah saatlerinde provokasyonların olabileceği uyarısının ardından gerginlik göze çarparken, ülkenin güneyinde suların durulmaya başladığı haberleri rahat nefes aldırdı.

NAZARBAYEV’DEN SİLAHI BIRAKMA ÇAĞRISI

Öte yandan Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Kırgızistan’daki olaylarda yer alan tüm tarafları silahları bırakmaya ve müzakere masasına oturmaya çağırdı.

Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre Nazarbayev, Kırgızistan’daki olayları "korkunç bir katliam" olarak nitelendirdi.
Çatışmaya taraf olanlara müzakere masasına oturma çağrısında bulunan Nazarbayev, "Ben çatışmaya giren tüm tarafları silahları bırakmaya ve müzakere masasına oturmaya davet ediyorum. Tüm sorunların çözümü için en uygun ortam müzakerelerin devam etmesidir" dedi.

Nazarbayev, Kırgızistan halkını yalnız bırakmayacaklarını ve her türlü yardımı yapmaya hazır olduklarını da açıkladı.

ÖZEL TELEFON HATTI

Bu arada, Kazakistan, Kırgızistan’da yakınları bulunan vatandaşlarının endişelerini gidermek için özel bir telefon hattı oluşturdu.
Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, söz konusu hattı, Kırgızistan’da yaşayan Kazakistan vatandaşları ile onların Kazakistan’daki yakınlarının kullanabileceği belirtildi.

Haberin Devamı