Dünya Kırgızistan'da isyan çıktı

Kırgızistan'da isyan çıktı

Paylaş
Kırgızistan'da isyan çıktı

Muhalefetin başlattığı gösterilerde halk İçişleri Bakanı'nı döve döve öldürdü. Parlamento, göstericilerin eline geçti

Kırgızistan'da muhalefetin dün başlattığı gösteriler büyüyor. Başkent Bişkek'teki hükümet binasını ele geçirmeye çalışan isyancıların, Kırgızistan İçişleri Bakanı'nı öldürdüğü bildirildi.

Kırgızistan'da çok sayıda muhalif politikacının tutuklanmasının ardından tırmanan gerginlik güvenlik güçleri ile göstericiler arasındaki çatışmalarla sürüyor.

Binlerce gösterici Bişkek'teki hükümet binasını ele geçirmeye çalışırken, polis önce eylemcilerin üzerine tazyikli su ve biber gazı sıktı, daha sonra ise ateş açtı.

DÖVEREK ÖLDÜRDÜLER

AFP haber ajansı, göstericlerin olaylarda İçişleri Bakanı Moldomusa Kongantiyev'i döverek öldürdüğünü, Başbakan Birinci Yardımcısı Akılbek Caparov'u da rehin aldığını bildirdi. Anadolu Ajansı, Tarım Bakanı İskenderbek Aydaraliyev'in ise rehin alındıktan sonra akrabaları tarafından kurtarıldığını belirtti.

İsyancıların istifasını istediği Kırgızistan Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev, Bişkek'te acil durum ilan etti.

FOTOĞRAFLARLA KIRGIZİSTAN'DAKİ OLAYLAR

ESKİ SAVUNMA BAKANI CEZAEVİNDEN ÇIKARTILDI


Kırgızistan’da hükümeti deviren muhalefet, 8 yıla mahkum edilmiş olan eski savunma bakanını cezaevinden çıkardı.

DEVLET BAŞKANI ÜLKEYİ TERK ETTİ İDDİASI

Kırgızistan muhalefeti, hükümetin istifa ettiğini ve Devlet Başkanı Kurmanbek Bakıyev’in başkenti terk ettiğini ileri sürdü.

Muhalefet lideri Temir Sarıyev, Rusya’nın RIA haber ajansına yaptığı açıklamada, muhalefetin hükümet binasına girdiğini belirterek, Kırgızistan Başbakanı Daniyar Usenov’un bir istifa açıklaması imzaladığını ileri sürdü. Kırgızistan’da hükümet yetkililerine ulaşılamadığı için, bu iddiaları doğrulamak ya da yalanlamak mümkün olmuyor.

PARLAMENTO GÖSTERİCİLERİN ELİNE GEÇTİ

Kırgızistan muhalefet lideri Temir Sarıyev ise Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev ile görüşeceğini bildirdi.

Telefonla Reuters’a yaptığı açıklamada, "Hükümet merkezine gidiyoruz" diyen Sarıyev, kiminle görüşeceğinin sorulması üzerine, "Muhtemelen devlet başkanı" ifadesini kullandı.

Daha önce Başbakan Daniyar Usenov ile görüştüğünü söyleyen Sarıyev, kendisine aralarında Roza Otunbayeva’nın da bulunduğu 3 muhalif politikacının da eşlik ettiğini söyledi.

Sarıyev, göstericilerin serbest bıraktığı 10’dan fazla muhalif politikacı arasındaydı. Temir Sarıyev, bu sabah Moskova’dan gelir gelmez havalanında gözaltına alınmıştı.

Öte yandan muhalefet yanlılarının, bugün parlamentoyu işgal ettiği ve genel savcılığın zemin katında yangın çıktığı bildirildi. AFP muhabiri, yüzlerce göstericinin parlamentoyu bastığını ve parlamentoya 10 metre mesafedeki Devlet Başkanlığı binasının da muhaliflerin kuşatması altında bulunduğunu belirtti.

Muhabir ayrıca, genel savcılığın zemin katının yandığını ifade etti. Kırgızistan’da muhalefet yanlılarının dün Talas’ta başlattığı gösteriler, bugün Narın ve başkent Bişkek’e yayıldı. Çıkan olaylarda 21 kişi öldü, aralarında İçişleri Bakanı Moldomusa Kongantiyev’in de bulunduğu yüzlerce kişi yaralandı.

THY SEFERLERİ İPTAL

Öte yandan Kırgızistan hava sahası uçuşlara kapatıldı.Türk Hava Yolları,Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'e yapılan seferleri karşılıklı olarak durdurdu. Hava sahasının kapalı olmasının yanısıra güvenlik konusunda yaşanabilecek bir olumsuzluğa karşı THY'de bu akşam saat 19.50'de yapılması planlanan TK 348 İstanbul-Bişkek seferini iptal etti.

3

Haberin Devamı