Dünya Kırgızistan'da Rus devrimi

Kırgızistan'da Rus devrimi

Paylaş
Kırgızistan'da Rus devrimi

Kırgızistan'da kanlı halk ayaklanmasının ardından muhalefet yönetime el koymuştu. Yeni yönetim ilk resmi ziyaretini Moskova'ya gerçekleştirdi

75 GÖSTERİCİ ÖLDÜ

Kırgızistan’da 6 Nisan’da halk Devlet Başkanı Bakiyev’in yolsuzlukla mücadele etmesi için ayaklandı. İki gün süren ayaklanmada ülkenin önemli şehirlerinde protestocular devlet binalarını bastı, bakanları rehin aldı.

Bazı bakanlar ağır yaralandı. 75 gösterici ise hayatını kaybetti. Devlet başkanı Kurmanbek Bakiyev halk ayaklanmasının ardından başkent Bişkek’ten kaçarak güneydeki Celalabad kentine sığındı. Muhalefet Roza Otunbaveya önderliğinde parlamentoyu feshederek iktidarı ele geçirdi.

İLK TANIYAN PUTİN

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Kırgızistan’da kurulan yeni yönetimi tanıyan ilk lider oldu. Yeni hükümetin ekonomi ve maliyeden sorumlu Başbakan Yardımcısı Almazbek Atambayev ise Rusya yönetimiyle görüşmek üzere dün Moskova’ya gitti.

Yeni Kırgız yönetiminin ilk resmi ziyaretini Moskova’ya yapması Amerika’nın ülkedeki etkinliğinin azalacağı yönünde yorumlara neden oldu. Kırgızistan’da bulunan Manas askeri üssü, Amerika için büyük önem taşıyor.

AMERİKA TANIMIYOR

Amerikan yönetimi ise, ülkedeki yeni yönetimin lideri Roza Otunbayeva’yı ülkenin yöneticisi olarak değil “muhalefet lideri” olarak gördüklerini açıkladı.

Amerika’nın Güney Asya ve Orta Asya’dan sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Robert Blake Washington’da devrik hükümetin dışişleri bakanı ile görüştü. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada da, ABD’nin “Kırgızistan’da demokrasi yoluna dönüşü sabırsızlıkla beklediği” açıkladı.

MANAS KAPANABİLİR

İngiliz gazetesi Guardian, Putin’in Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev yönetiminin devrilmesinde Rusya’nın rolü olmadığını söylemesine rağmen bu sözlerin pek inandırıcı olmadığını yazdı

Kırgızistan’da hükümeti devirerek kendi hükümetini kurduğunu ilan eden muhalefetin liderlerinden Ömürbek Tekebayev de, ABD’nin Afganistan’daki operasyonlari için önem taşıyan Manas’taki askeri üssün süresinin de “çok yüksek bir ihtimalle” kısaltılacağını söyledi.

Haberin Devamı