Dünya Kırgızistan'dan ABD'ye nota

Kırgızistan'dan ABD'ye nota

Paylaş
Kırgızistan'dan ABD'ye nota

Kırgızistan ülkedeki askeri üssünü 11 Temmuz'a kadar kapatması için ABD'ye nota verdi

Kırgızistan, Bişkek'te 2001 yılından bu yana faaliyette olan ABD'nin Transit Sevkiyat Merkezi'nin (askeri hava üssü) kapatılması için ABD'ye nota verdi.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı Erlan Abdıldayev, ABD'nin Bişkek Büyükelçisi Pamela Spratlen ile bakanlıkta bir araya geldi. Abdıldayev, hava üssünün kapatılmasıyla ilgili tahliye ihtarını içeren notayı ABD Büyükelçisine teslim etti.

Üssün, gelecek yıl 11 Temmuz'a kadar kapanmış olması gerektiğiyle ilgili nota hakkında konuşan Abdıldayev, meclisin, merkezin kapatılmasını onayladığını anımsatarak, "Kırgızistan'ın terörle mücadele konusunda 12 yıl boyunca üzerine düşen katkıyı yerine getirdiğini, aralarında ABD'nin de bulunduğu birçok ülkenin çeşitli uluslararası toplantılarda dile getirildiğini" belirtti.

Abdıldayev, Kırgız tarafının, iki ülke arasındaki ilişkilerin bundan sonra da çok yönlü gelişeceğinden umutlu olduğunu dile getirdi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev daha önce, ABD ve İran arasında olası savaş durumunda Bişkek'teki askeri üssün İran füzelerinin hedefi olabileceği yönündeki endişesini dile getirmiş ve ABD askeri hava üssünün 2014'te sona erecek kira anlaşmasının uzatılmayacağını belirtmişti. Hükümet, üssün kapatılması için ABD'ye 180 gün önce bilgi verileceğini açıklamıştı.

Kırgızistan yönetimi, ABD'nin gelecek yıl Afganistan'dan çekilmesinin ardından Bişkek'teki askeri hava üssüne ihtiyaç duymayacağını düşünüyor.