Hakan Çelenk 'Kırık dökük' ordu diyorlar
HABERİ PAYLAŞ

'Kırık dökük' ordu diyorlar

Atlantik Konseyi’nin Türkiye uzmanı Aaron Stein ordumuzu analiz etmiş. Dört maddede özetleyeyim:

1- NATO’nun iki numaralı ordusu artık kırık döküktür.

2- TSK’nın IŞİD ve PKK ile savaşma kabiliyeti artık şüphelidir.

3- Ordu artık sadakat denetimiyle, bitmek bilmez soruşturmalarla hayatta kalma mücadelesi verecek.

4- TSK’nın durumu dünyada önümüzdeki 20-30 yıla etki eder.

Ürkütücü değil mi? Aaron Stein, önde gelen NATO uzmanıdır. Analizin teknik eleştirisini askeri uzmanlar yapsın. Benim işim algıyı analiz etmek. Adamın sözleri dünyadaki algımızı belirlediği için önemli.

Haberin Devamı

PKK’yı ya da IŞİD’i yönlendiren adamlar şimdi ne düşünür? ‘Kırık dökük’ ordusu olan, halkı iç kutuplaşma yaşayan Türkiye’yi kolay lokma görür. Yeni bir yoğun terör dalgası için cesaretlenir. Çünkü başarı umudu görür.

Neden IŞİD’in bu sıra durduğunu sanıyorsunuz? Tüm polis teşkilatı darbeci avındayken sessizce yeni hücreler kuruyorlar. Şimdi vurup dikkat çekerek neden böyle bir rahatlıktan feragat etsin! Zamanı gelince lokal bombalamalarla yetinmeyecek, sokak harekatına girişecekler. Ordumuz bize lazım olacak.

Bugün YAŞ var. TSK tepeden tırnağa değişebilir deniyor. Evet, bir düzenleme şart. Elbette ordu hükümet emrinde olacak. Ancak iktidar ordunun 2 bin yıllık kodlarıyla oynarken hassas davranmalı. Cemaatin orduya yerleştiği günlerde siyaset o kodlarla pervasızca oynadığı için 15 Temmuz patladı.

Sorun şu ki TSK’nın köklü birikiminin heba edilmesi ve bir acemiler ordusu olarak yenilenmesi riskine dair emareler var. Balyoz-Ergenekon davaları mağduru askerlerin feryatlarına kulak verin.

TSK’nın önüne ‘kırık dökük’ sıfatını yazdıracak malzemeyi Aaron Stein’a tekrar vermeyelim. Ordunun imajı ve morali, caydırıcılığın ve gücün ilk kaynağıdır.

Ortadoğu’da 93 yıldır cumhuriyetin kuruluş ruhuyla ayakta kalabildik. O ruh, AKP-cemaat koalisyonu yıllarında zedelendiği için devletimiz ilk kez beka kaygısına düştü. Orduya o ruhu geri getirmezseniz klasik tabirle dosta güven düşmana, korku veremezsiniz.

Siyasiler müdahaleyi neşterle değil balyozla yaparsa TSK’nın partinin ordusu olacağı izlenimi doğar ki; ruhen ortadan çatlar ve zayıf düşeriz. Yeni dış operasyonlara açık oluruz.

Haberin Devamı

‘Sivil ordu’ kulağa hoş geliyor ama bize savaşkan ve iyi eğitimli asker de şart.

Burası Norveç değil, Türkiye.

Komşumuz İsveç değil, Suriye.

Yarın IŞİD, Kilis’ten girerse ne yaparız?

Sıradaki haber yükleniyor...
holder