Sağlık Kırık kalp sendromuna dikkat

Kırık kalp sendromuna dikkat

Paylaş
Kırık kalp sendromuna dikkat

Kalp kırıklığı sadece duygusal değil, fiziksel olarak da bir rahatsızlığa yol açıyor. Kriz belirtileri gösteren hastalığın tedavisi de farklı

Kırık kalp sendromu geçtiğimiz günlerde yeniden gündeme geldi. Nedeni oyuncu Nurgül Yeşilçay’dan boşanan Cem Özer’in göğüs ağrısı şikayetiyle hastaneye kaldırılmasıydı. Kırık kalp sendromu teşhisi konan Özer, anjiyo oldu ve sağlığına kavuştu. Cem Özer'in boşanma ve yeni ilişki haberlerine üzüldüğü için hasta olduğu iddia edildi.

Haberin Devamı

Kalp krizini taklit edebilen kırık kalp sendromu, vücudun şiddetli strese verdiği değişik bir yanıt tipi. Son 10 yıldır daha açık şekilde anlaşılan hastalık hiç de nadir rastlanan bir problem değil. Anadolu Sağlık Merkezi Konsultan Kardiyoloğu Prof. Dr. Nevrez Koylan, genellikle sevilen birinin (evlat, eş, ana-baba) kaybından sonra ortaya çıktığını, bazen bir araba kazası veya ciddi iş problemleri ya da ani bir korku sonrasında da görülebileceğini söylüyor: "Bu durumlar sonucunda vücutta yoğun adrenalin ve benzeri maddelerin salınımı ortaya çıkmakta, bu maddeler de kalbin kasılma gücünü felce uğratarak kan pompalamasını ciddi şekilde engellemektedir. Sonuçta belirtileri kalp krizini çok andıran, ama niteliği ve tedavisi tümüyle farklı bir hastalık söz konusudur."

Haberin Devamı

Kırık kalp sendromuna “Takotsubo sendromu” da deniyor. Takotsubo, Japon balıkçılarının ahtapot avlamak için kullandıkları bir cins çömlek ve bu hastalığa tutulanların kalbinin görünümü ekokardiyografide bu çömleğe benziyor. Bu durumda kalp ciddi şekilde etkileniyor ve vücuda yeterli kan pompalayamıyor ve sonuçta kalp yetersizliği ortaya çıkıyor.

BELİRTİLERİ NELER?

Belirtileri Koylan, belirtiler kalp krizine çok benzediği için çoğu doktorun bile bu durumu kalp krizi ile karıştırabildiğini söylüyor. Belirtileri göğüs ağrısı, nefes darlığı, kol ağrısı ve terleme. Klasik kalp krizi de stres tarafından tetiklenebildiği ve benzer belirtiler verdiği için, Koylan stres sonrası bu tip belirtiler ortaya çıktığı zaman her şekilde bir hastaneye ulaşılması ve hastalığın ne olduğunun araştırılmasının doktorlara bırakılması gerektiğini belirtiyor. Kadınlarda daha sık görülüyor.

Tüm kalp krizi olduğu düşünülen hastaların yüzde 2’sinin kırık kalp sendromu olabileceği düşünülüyor. Bugüne kadar bildirilen hastaların yüzde 90’ının kadın ve çoğunun da menopoz sonrası olduğu belirtiliyor. Olayı başlatan stres kaynağı mutlaka üzüntü olmak zorunda değil, bazen evde bir hırsızla karşılaşılması veya şaka maksatlı korkutmalar da bu tabloya yol açabiliyor.

Haberin Devamı

Bazen astım krizleri veya ani kan şekeri düşmeleri gibi fiziksel stresler de neden olabiliyor. Bu tablonun tanısı için ekokardiyografi ve koroner anjiografi birlikte kullanılıyor. Tüm bunlara karşılık hastalık tedaviye oldukça iyi yanıt veriyor. Uygun tedaviden sonra hasta birkaç günde eve dönüyor ve birkaç aylık ilaç tedavisinden sonra da tamamen iyileşiyor.