Yaşam 'Kırılmadık yerim yok'

'Kırılmadık yerim yok'

Paylaş
'Kırılmadık yerim yok'

Kay-kay için ne derler bilirsiniz: Serseri sporu. Cenk Kuli (23) aynı fikirde değil. O, Türkiye'nin ilk profesyonel kaykaycısı: Ayda 3 bin TL kazanıyor kayarak. Pek çok da birinciliği var. Aslında aşçı ama kay-kaya o kadar sevdalı ki vücudundaki sayısız kırığa, hatta ölümden dönmesine rağmen bundan vazgeçmiyor

ÖMER GÖREN

Haberin Devamı

ogoren.aktuel@gmail.com

- Seni tanıyabilir miyiz?

09.10.1988 yılında Ankara’da doğdum. Annem İngilizce öğretmeni, babam dekoratör. Turizm meslek lisesinde aşçılık okudum. Şimdi Ankara Üniversitesi Turizm Bölümü’ndeyim.

- Kaykay’a merakın nasıl başladı?

Çocukluktan beri çılgın sporlara meraklıydım. 10 yaşındayken, arkadaşımın kay-kayı ile başladım. 13 yıldır yapıyorum. Kay kay benim için çok cazibeli bir spordu. Türkiye’de çok az yapılması ve bireysel olması da bu spor dalını sevmeme yol açtı. Bir de özgürlük veriyor insana.

- Bu spor nasıl öğreniliyor?

Dünya üzerinde bir kay-kay öğretmeni ya da öğreteni yok. 4 tekerlek üzerinde dengede durarak hız ve akrobatik hareketler yapabilmeyi kendi kendinize öğreniyorsunuz. Bizde buna ‘serseri sporu’ diyorlar. Neden, bilmiyorum. Yapanların hiç biri serseri değil, aksine kaliteli insanlar. Amerika’da herkes kullanır. Kaliforniya’da, özellikle garsonlar iş yerlerine kay-kay ile gidiyor.

Haberin Devamı

- Bu işten para kazanmak mümkün mü?

Ülkemizde kimse bu işten para kazanmıyor. Ben hariç... Şu an Türkiye’de kay-kay’dan para kazanan tek kişiyim. Maaşlıyım: Ayda 3 bin lira kazanıyorum. Sponsorlarımdan alıyorum bu parayı. Başka bir ülkede, özellikle de Amerika’da yaşasam, yüksek standartlarda bir hayatım olurdu.

- Neden Amerika’ya gitmiyorsun o halde?

Gidebilirim ama fazla şansım olmaz. Çünkü orada daha fazla ve çok daha iyi kay-kaycı var.

‘Sınırımı zorlamak bana yeterli’

- Büyük olasılıkla bu spor dalının federasyonu da yoktur.

Dünyada da Türkiye’de de federasyonu veya derneği yok. Ama baktığınızda, en çok tercih edilen sporlardan biri. Futbolda nasıl takımlar varsa, kay-kayda da markalar var.

- Kaç yarışmaya katıldın ve hangi dereceleri aldın?

2006/Redbull Skat Shot Türkiye 2.ncisi 2007/Skate Jam Session Türkiye 1’incisi 2008/Türkiye 1’incisi 2009/Türkiye 1’incisi 2011/Balık Organizasyon 1’incisi 2011/Adrcialine Skate Park 1’incisi 2012/Ankara Altındağ Belediyesi’nin düzenlediği yarışmada 1’inci

- Bir amacın var mı?

Hayır. Bu benim hobim, hayat felsefem. ‘En iyi’ olmak için de bu sporu yapmıyorum. Yapabildiğim yere kadar götürmek, sınırlarımı zorlamak istiyorum. Bu bana yeter.

Haberin Devamı

‘Komaya girdim’

- Sporun tehlikesi var mı?

Kırık, çıkık, ayak burkmaları ve düşmek gibi birçok tehlikesi var. Bu sporda bir hareketi 10 kere deniyor, bir kere yapıyorsunuz. Gerçi koruyucu malzemeleri var ama rahat hareket edebilmek için ben kullanmıyorum. Her düştüğümde ve bir yerimi acıttığımda pişman oluyorum, acım dinince yine boşveriyorum.

- Ciddi yaralanmaların oldu mu?

Beş yıl önce düşüp kafamı çarptım, komaya girdim. Zaten, kırılmadık yerim kalmadı. 11 yerimde kırık var. Tehlikesini bile bile bu sporu yapmak bana büyük mutluluk veriyor.

‘Toprak zeminden kaçının’

- Kaykay zemini nasıl olmalı?

Düz ve topraksız. Asfalt, beton, mermer, aralarında boşluk olmayacak şekilde kare taş döşeli yerler ideal. Kar, yağmur olmamalı. Toprak ve çimen zemin de hiç uygun değil.

- Nerelerde kay-kay yapıyorsun bu durumda?

Ankara’da yaşadığım için Meclis Parkı’nın önü, Demetevler, Hacettepe... Eskiden meclis bahçesinin ön kapısından girip arka kapısından rahatça çıkıyorduk. Ama bugünkü hükümet yasak koydu, artık yapamıyoruz.

Haberin Devamı

(05.12.2013 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır.)