Beden Sağlığı Kirli hava başınızı ağrıtabilir

Kirli hava başınızı ağrıtabilir

Paylaş
Kirli hava başınızı ağrıtabilir

Kirli hava, buruna açılan sinüs deliklerinin şişmesine ve ödem gelişmesine yol açacağı için çok şiddetli baş ağrılarına sebep olup migreni tetikliyor

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Akkurt, kirli havanın, şiddetli baş ağrılarına yol açtığını söyledi.

Haberin Devamı

Akkurt, kirli havanın solunum sistemini, akciğerleri, üst alt solunum yollarını ve kalp damar sistemini olumsuz etkilediğini vurgulayarak "Havada bulunan zararlı kimyasalların, partiküllerin, nitröz oksitlerin ve diğer gazların bir kısmı emilerek dolaşıma geçmektedir. Bununla birlikte havada bulunan zararlı gazların akciğer kanseri başta olmak üzere pek çok kansere de yol açtığı çalışmalarla ortaya çıkmıştır. Bunu destekleyen çalışmalar da vardır" diye konuştu.

KRONİK HASTALIĞI OLANLAR RİSK ALTINDA

Havadaki fiziksel ve kimyasal bakımdan zararlı maddelerin özellikle solunum yolu rahatsızlığı bulunan kişilerde hastalığın ilerlemesine sebep olduğunu dile getiren Akkurt, şunları kaydetti:

"Özellikle astım, KOAH, müzmin bronşit, anfizemi, kalp ve tansiyon hastalarının hava yoluyla bu ortamdaki maddeleri alma potansiyeli çok yüksek. Bu kişiler, kirli hava nedeniyle sık sık atak geçirerek acil servise başvuruyor. 60 yaşın üzerinde ve rahatsızlığı olan kişiler hava kirliliğinin yoğun olduğu saatlerde mecbur kalmadıkça dışarı çıkmasın.

Haberin Devamı

Özellikle sinüziti olan kişilerin bu havalarda dışarıya çıkmamasını öneriyoruz. Kirli hava, buruna açılan sinüs deliklerinin şişmesine ve ödem gelişmesine yol açacağı için çok şiddetli baş ağrılarına sebep olur, migreni tetikler."

Prof. Dr. Akkurt, solunum savunma sitemi tam olarak yerleşmeyen çocukların da kirli havadan olumsuz etkileneceğini belirterek, ebeveynlere havanın kirli olduğu saatlerde çocuklarını dışarı çıkarmamalarını önerdi.

AA