Dünya 'Kırmızı çizgiyi geçtiler'

'Kırmızı çizgiyi geçtiler'

Paylaş
'Kırmızı çizgiyi geçtiler'

İspanya'nın Barcelona kentinde, sağlık ile diğer sektörlerde kesinti öngören 2012 bütçe görüşmelerine başlayan Katalonya Özerk Yönetim Parlamentosu protesto edildi, milletvekillerinin parlamentoya girişleri engellenmeye çalışıldı

Akşam saatlerine kadar devam eden olaylar nedeniyle Katalan hükümet üyeleri helikopterle parlamentodan ayrılırken, 40 kadar milletvekili de polis araçlarına bindirilerek parlamentonun bahçesinden çıktı.

Haberin Devamı

Bu arada eylemciler arasında şiddet uygulayanların bulunmasına, "sistem karşıtı" gruplardan da tepki geldi. "Hemen Gerçek Demokrasi", "15-M" gibi grupların sözcüleri, "Biz sadece barışçıl eylemleri destekliyoruz. Hakaret etmek, su veya boya atmak özellikle de siyasilerin çalışmasını durdurmak bizim yöntemimiz değil" diyerek, şiddete karşı olduklarını savundular.

Katalan parlamentosu önünde toplanan "sistem karşıtlarının" konuşmalarında da "Kazandığımız bu krediyi kaybedemeyiz. Hep birlikte oturup, ellerimizi havaya kaldırmamız yeter. Bu sembolik bir eylem. Hepimiz, daha fazla kemer sıkma politikasına karşı olduğumuz için buradayız" diyenler çoğunlukta oldu.

Siyasilerden eylemi kınayan açıklamalar gelirken, Başbakan Zapatero, genel anlamda sistem karşıtlarının barışçıl eylemlerinden rahatsızlık duymadığını belirtse de "şiddete başvurmaları beni endişelendiriyor" dedi.

Haberin Devamı

Eylemler nedeniyle parlamentoya helikopterle gelen Katalan Özerk Yönetim Başkanı Artur Mas da, "Kırmızı çizgiyi geçtiler" dedi ve "eylemlerinde şiddet yapan göstericilere karşı polisin meşru güç kullanma hakkı bulunduğunu" söyledi.

Protestolar sırasında çıkan olaylarda 36 kişi hafif yaralandı, 4 gösterici gözaltına alındı.