Kırmızı etle kronik yorgunluğa son!

Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci, kronik yorgunlukla baş etmek için uyku düzeninin yanında beslenme alışkanlıklarının ve diyetin de önemli olduğunu söyleyerek "Haftada 2 ya da 3 defa kırmızı et tüketin" dedi

Pazartesi, 16 Şubat 2015 - 11:37

Kırmızı etle kronik yorgunluğa son!

Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci anlatıyor:

"Kronik yorgunluk; pek çok hekim tarafından dinlenmekle geçmeyen, belirli bir zamanda başlayan ve devam eden, kas ve hormonel sistemimizi de etkisi altına alan belirtilerle tanımlanır. Kronik yorgunlukla baş etmek için stresle baş etme yöntemleri uyku düzeninin yanında beslenme alışkanlıkları ve diyetinde önemi oldukça büyüktür.

Bu yorgunluğun pek çok sebebi olabilir. Kansızlık, karaciğer ve kalp yetmezlikleri, enfeksiyonlar, vitamin eksikliklerinden ziyade uzun saatler süren iş temposu, duygu durum değişiklileri uzun süren uykusuzluk, stres ve depresyon hallerinin sonunda oluşabilir.

Sürekli uyku hali, hiçbir iş yapmama isteği ve yaptıklarımızdan memnun olmama durumu bizi yemeğe sevk ettiğinde midemizin de yorulmaması için bu duruma dur demeliyiz.

Kronik yorgunluğu azaltacak ve depresif durumumuzdan kurtulmamızı sağlayacak besinler seratonin olarak ta bilinen mutluluk hormonu ve adrenalin dediğimiz enerji hormonumuza etki edecektir. Bu da yorgunlukla baş etmekte bize yardımcı olacaktır. Haftada 2 ya da 3 defa kırmızı et tüketimi, taze sebze ve meyve alımı, glisemik yükü düşük besinler ve buharda ızgara ve fırında yapılmış besinlerle beslenme, 3 ana ve 3 ara öğün yapma, yoğurt tüketiminden yararlanmak, taze meyvelerden muz ve ananas tüketimi, yağlı tohumlardan ceviz ve fındık, sebzelerden brokoli, semizotu, enginar ve lahana bizlere yardımcı olacaktır."
 

İHA