Ekonomi "Kırmızı ette fiyatlar yüzde 5 düştü"

"Kırmızı ette fiyatlar yüzde 5 düştü"

Paylaş
"Kırmızı ette fiyatlar yüzde 5 düştü"

"Kırmızı ette fiyatlar yüzde 5 düştü"

Et ve Balık Kurumu Genel Müdürü Bekir Ulubaş, ’kırmızı et fiyatlarında artış oluyor’ şeklindeki yayınların maksatlı ve spekülasyon olduğunu belirterek, fiyatlarda bir hafta içinde yüzde 5’e varan düşüşler olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Ulubaş, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu’nu ziyaret etti.
Ziyaretin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ulubaş, kırmızı et fiyatlarındaki artışın sorulması üzerine, et fiyatlarında son hafta içinde yüzde 5’e varan oranlarda düşüş yaşandığını belirtti.

İllere göre değişmekle beraber, borsalardaki kırmızı et karkas fiyatlarında düşüşler yaşandığına dikkati çeken Ulubaş, şunları söyledi:
"Zaten Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yurt sathında besi ahırlarını teknik elemanlarına kontrol ettirdi ve tespit yaptırdı. Türkiye’de şu anda 2 milyonun üzerinde büyükbaş besi hayvanı var ve bunlar piyasaya arz ediliyor. Et ve Balık Kurumu olarak günlük 800 başa ulaşan kesimlerimiz var. Bizdeki karkas ortalaması 300 kilogram. Bu açıdan hesaplarsak günlük 240 ton et üretir durumdayız. Yani şu demek, 224 TIR’la her gün piyasaya et arz ediyoruz. Depolarımızda binlerce ton et var. ’Türkiye’de et ve besi materyali sıkıntısı yok’ diye daha önce söyledim. Sayın Bakan da bunu kamuoyuyla paylaştı. Bunun doğruluğu şimdi görülüyor. Tüketicilerimiz endişelenmesin, biz yanlarındayız."

Haberin Devamı

"ŞU ANDA FİYAT ARTIŞI DURDU"

"Kırmızı et fiyatlarında artış oluyor şeklindeki yayınlar maksatlı ve spekülasyondur" diye konuşan Ulubaş, şunları ifade etti:
"Şu anda bunun doğru olmadığı görüldü. İnşallah fiyatlar bu civarda oluşacak. Biz de hem tüketicinin, hem de besicinin yanında olacağız. Sakarya’da kombina faaliyetlerinde ciddi oranda artış var. 2008 yılında Sakarya’ya 5 milyon TL kırmızı et ödemesi yaptık, 2009 yılında ise 31 milyon TL’nin üzerinde ödeme yaptık. 2010 yılının ilk iki ayında Sakarya’da kesilen büyükbaş hayvan sayısı 3 binin üzerinde. Ciddi oranda kesim var. Türkiye’de kısa sürede ette problem olmadığını ve olmayacağını düşünüyorum. Şu anda fiyat artışı durdu. Ne kadar geriler? Serbest piyasa. Arz ve talebe bağlı ama şu anda ciddi oranda piyasaya canlı büyükbaş hayvan arzı var. Bu, elbette ki fiyatı etkileyecek."

ET VE BALIK KURUMU ALABALIK İŞLEYECEK

Et ve Balık Kurumunun balık üretimiyle ilgili projelerinin sorulması üzerine Ulubaş, "Balıkla ilgili bu kurum daha önce de ciddi yatırımlar yapmış. Özelleştirilince bu birimler elimizden çıkmış ama basınla paylaştık. Teknoloji yatırımlarımız devam ediyor. Haziran ayından itibaren ilk önce alabalık işletmelerinden alabalık alıp, fileto yaparak ve tütsüleyerek pazara sunacağız. Daha sonra da deniz balıklarından alacağız, işleyeceğiz ve tüketicilerimize satış merkezlerimizde sunacağız. Hazırlığımız devam ediyor" diye konuştu.

Haberin Devamı