Ekonomi Kırsal motorin yarın tarih oluyor

Kırsal motorin yarın tarih oluyor

Paylaş
Kırsal motorin yarın tarih oluyor

Yarından itibaren akaryakıt bayileri, müşterilerine kırsal motorin satışı gerçekleştiremeyecek

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) Avrupa Birliği müktesebatına uyum kapsamında gerçekleştirdiği motorin düzenlemesine göre, yarından itibaren piyasada kükürt düzeyi 10 PPM'den yüksek olan motorin yasaklanacak. Yarından itibaren akaryakıt bayileri, müşterilerine kırsal motorin satışı gerçekleştiremeyecekler.

Haberin Devamı

TÜPRAŞ, 1 Ocak'tan itibaren kırsal motorin üretimini sonlandırmış, akaryakıt dağıtım şirketleri de 15 Şubat'tan itibaren bayilerine kırsal motorin ikmalini kesmişti.

Düşük kükürtlü motorin uygulamasına geçilmesiyle otomotiv yakıtlarındaki en yüksek kükürt oranı motorin ve benzinde 10 PPM (1 milyon litrede 10 litre kükürt), oto LPG'de ise 50 PPM olarak uygulanacak.

Petrol Sanayi Derneğinin (PETDER) tarafından hazırlanan rapora göre, motorin içindeki kükürdün yanma sonucunda ortaya çıkardığı zararlı bileşikler, esas olarak SOx (kirleticiler) ve partikül maddelerden oluşuyor. Doğal olarak yakıt içindeki kükürt miktarının azaltılması da doğrudan egzoz salımındaki bu zararlı maddelerin emisyonlarının azaltılması sonucunu doğuruyor.

Haberin Devamı

2002 yılında kullanımda olan motorinin üretim ve dağıtım zincirinin tamamında 100 kilometrelik bir mesafe kat etmek için toplam 210 MiliJul (MJ) enerji kullanılırken, bu veri petrol endüstrisinin motorin kalitesinde yaptığı teknolojik gelişmeler sonucunda geçen sene 195 MJ/100 kilometre değerine kadar düştü. Sera gazı emisyonları açısından bu fark kat edilen her kilometre için en az yüzde 10 karbondioksit emisyon azaltımı anlamına geliyor.

YÜKSEK KÜKÜRTLÜ MOTORİN ÇEVREYİ 100 KAT DAHA FAZLA KİRLETİYOR

Raporda, motorinde kükürt oranının 10 PPM ile sınırlandırılması ile toplamda kükürt kaynaklı emisyonların yüzde 1'e inecek. Yüksek kükürtlü motorin çevreyi 100 kat daha fazla kirlettiği, düşük kükürtlü motorine geçilmesiyle atmosfere salınan kükürt ve partikül madde miktarının da her yıl 9 bin 900 ton daha azalacağı belirtiliyor.

Rapora göre, 2009 yılında Türkiye'de 10 milyon ton kırsal motorin tüketildi. Kırsal motorin yerine 10 PPM'lik düşük kükürtlü motorin tüketilmiş olsaydı 2009 yılında 10 bin ton değil sadece 100 ton kükürt salınımı gerçekleşecekti.

TÜRKİYE'DE 2004 YILINDAN BERİ KULLANILIYOR

Düşük kükürtlü motorin 2004 yılından bu yana Türkiye'de piyasaya sunuluyor ve giderek artan miktarlarda tüketiliyor.

Özellikle yeni nesil dizel motorlu araçlar sadece düşük kükürtlü motorin (toplam kükürt miktarı 10 PPM olan) kullanılabiliyor. Motorinde, 2004 yılından itibaren bir taraftan yeni nesil dizel araçlar için düşük kükürtlü yakıtlar piyasaya sunulurken, diğer taraftan halen piyasada olan ticari araçlar, kamyon ve otobüslerin yaygın olarak kullandığı kırsal motorinde kademeli olarak kükürt sınırlamasına gidildi ve kükürt oranı 7000 PPM'den 1000 PPM'e düşürüldü. Aynı şekilde de düşük kükürtlü motorindeki kükürt oranı da 500 PPM'den 10 PPM'e indirildi.

Haberin Devamı

Motorin, yıllık 16 milyon metreküp tüketimle otomotiv yakıtları içinde en çok kullanılan akaryakıt cinsi durumunda bulunuyor. Son 10 yıl içinde ortalama tüketimi, araç sayısındaki artışın yanı sıra dizel motorlu araçların yaygınlaşması sonucunda yüzde 6 artış gösterdi.