Beden Sağlığı Kış ayazı cildi vuruyor

Kış ayazı cildi vuruyor

Paylaş
Kış ayazı cildi vuruyor

Sert esen rüzgarlar ve kar, cildin nem oranını azaltıyor. Kuruyan, canlılığını yitiren ve tahriş olan cilde ekstra nem katmak, kış ayazında daha fazla önem kazanıyor

Hangi yaşta olursa olsun herkes sağlıklı, bakımlı, güzel ve ışıldayan bir cilde sahip olmak ister. Ancak kış aylarında kar fırtınası, soğuk hava ve çevre kirliliği cilt sağlığı açısından risk oluşturuyor.

Çünkü kış havası deride kurumaya, çatlamaya ve dökülmeye yol açıyor. Fırtına ve karın etkisiyle nemi azalan ve kuruyan cilt, tahriş olup bozuluyor. Soğukla birlikte daralan damarlar kan dolaşımında yavaşlamaya, cildin de koyu renkli bir görünüm kazanmasına sebep oluyor. Özetle bol soğuklu, fırtınalı ve karlı kış aylarında cilt ekstra bakım ve özen istiyor.

Haberin Devamı

CİLDİN KAYBOLAN NEMİ YERİNE KONMALI

Kış ayazının cilt üzerinde yaptığı olumsuz etkileri azaltmanın yolu; deriye kaybettiği nemi kazandırmaktan geçiyor. Dolayısıyla vücutta kalma süresi uzun olan ve nem tutucu özelliği bulunan yağlı kremler ile nemlendirici jellere büyük iş düşüyor. Ancak bunun için kişinin cildini iyi tanıması gerekiyor.

Nemlendiriciler cildin kaybettiği suyu karşılıyor ancak nemlendirici kullanırken dikkat edilmesi gereken nokta; bunların dermatolojik testlerden geçmiş, bilinen ve kaliteli ürünler olması. Çünkü dışarı çıkıldığında soğuk havanın, kapalı ortamlarda ise ısıtıcı ve kaloriferlerin azalttığı nemi, yağlı krem ve nemlendirici jellerle yerine koymak, ciltte oluşan kuruluğu yok etmenin en önemli yolları arasında.

DUDAKLARI UNUTMAYIN

Soğuk havaya en çok eller, boyun ve yüz maruz kalıyor, tabii bir de dudaklar. Açıkta kalan bu organları daha fazla nemlendirmek ve dış etkenlerden korumak önemli. Yağlı kremler, dudakların da soğuktan kuruyup çatlamasının önüne geçmede en etkili yol. Ayrıca temizleyici olarak kullanılan ürünün, cildin nem oranını düşürmeyecek nitelikte olması gerekiyor. Bu nedenle uzmanlar, cildin, krem özelliği olan ürünlerle temizlenmesini öneriyor.

Haberin Devamı

SOĞUK HAVA CİLT HASTALIKLARINI TETİKLİYOR

Egzama, sedef, seboreik dermatit ve rozasea gibi cilt problemleri kışın daha çok görülüyor ve seyri daha ağır olabiliyor. Dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da kurumuş, nem oranı düşmüş ve çatlamış ciltlerin, bu tür hastalıklara karşı daha dayanıksız ve hassas olabildiği.

SAĞLIKLI YAŞAMIN KURALLARI CİLT İÇİN DE GEÇERLİ

Cildi kış havasının olumsuz etkilerinden korumada bere, atkı, eldiven gibi uygun giysilerin tercih edilmesiyle birlikte, dengeli beslenme, günde en az 8 bardak su içme, düzenli uyuma ile alkol ve sigaradan uzak durma da önemli rol oynuyor.