Beden Sağlığı Kış aylarında kalbe dikkat!

Kış aylarında kalbe dikkat!

Paylaş
Kış aylarında kalbe dikkat!

Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Cevad Şeküri, Avrupa Kardiyoloji Derneği'nin 100 binden fazla kişiyle yaptığı araştırma sonucunda kalp krizi riskinin kış aylarında yaza oranla artış gösterdiğini ortaya koyduğunu söyledi

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kalp damar hastalıklarının en sık görülen ve en tehlikeli hastalıkların başında geldiğini belirten Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Şeküri, 29 Eylül Dünya Kalp Günü’nde önemli uyarılarda bulundu.

Haberin Devamı

Yılda yaklaşık her 100 bin kişiden 200’ünün kalp hastalıklarından kaybedildiğine dikkat çeken Doç. Dr. Şeküri, "Bunu milyon nüfuslarla hesapladığımızda ortaya küçümsenmeyecek bir sayı çıkıyor" diyerek, akademik üyesi olduğu Avrupa Kardiyoloji Derneği’nin Eylül sonunda tamamlanan araştırma sonuçlarını değerlendirdi.

'SOĞUK HAVA RİSKİ ARTIRIYOR'

Şeküri şunları söyledi:

"Avrupa Kardiyoloji Derneği’nin, İsviçre merkezli yürütülen 7 Avrupa ülkesinde 107 bin olguyu içeren araştırmasında mevsimler açısından kalp krizi riski araştırıldı. Ve bu araştırma sonucunda kalp hastalıkları riski kışın en fazla yazın en düşük olduğu saptandı. Bu araştırmada olguların kan basıncı, kan kolesterol düzeyi, kan şekeri, vucüt kitle indeksi ve bel çevresi değerlerine bakıldı. Araştırmada bu verilerin mevsimsel farkları araştırıldı. Sonuçta, araştırmaya katılan bireylerin, Ocak ve Şubat aylarında kan basıncı, kolesterol ve bel çevresi ortalamalarının Temmuz-Ağustos aylarına göre daha yüksek olduğu ortaya çıktı. Kış aylarında kan basıncı 3.5mmHg, kolesterol 9.3mg/dl ve bel çevresi 1cm’lik artış gösterdi.

Haberin Devamı

Bu veriler kış aylarında kalp olayları riskinin daha fazla olduğunu göstermektedir. Ayrıca kış aylarında stres faktörünün daha fazla olduğu, soğuk havanın yarattığı damar spazmı ve birde sigara alışkanlığı eklendiğinde bu risk katlanarak artmaktadır. Özellikle bu aylarda bu risklerden korunmak için ekstra çaba sarfetmek gerekiyor. Bunun için kalp koruyucu diyet, günde yarım saat egzersiz (yürüyüş, bisiklet, yüzme, bahçe işleri gibi), kötü alışkanlıklardan uzak durulması, kilo alınmaması, ideal kiloya ulaşılması, kış aylarına girmeden kan basıncı ve kolesterol kontrolü yapılmasını özellikle öneriyoruz."

DHA