Ekonomi Kış lastiği takana zincir de zorunlu mu?

Kış lastiği takana zincir de zorunlu mu?

Paylaş
Kış lastiği takana zincir de zorunlu mu?

Trafikteki araçlarda 1 Aralık - 1 Nisan dönemlerinde kış lastiği zorunluluğu getirilmesinin ardından, sürücülerin 1 Aralık'tan önce kış lastiklerini almayı unutmamaları istendi

Antalya Motosiklet, Bisiklet, Lastik Tamircileri ve Oto Yıkamacılar Odası Başkanı Bayram Dal, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından trafikteki araçlarda 1 Aralık - 1 Nisan döneminde, kış lastiği kullanma zorunluluğu getirildiğini hatırlattı.

>> DİKKAT! KARABORSAYA DÜŞEBİLİR


Şehir içi trafiğindeki araçlarda hava şartlarına göre kış lastiği zorunluluğunun Bakanlık yönetmeliğince valilikler tarafından belirleneceğini de anımsatan Dal, araç sürücülerine zorunluluğun başlama tarihi olan 1 Aralık’tan önce kış lastiğini almaları çağrısında bulundu. Bayram Dal, sürücülerin erken dönemde lastikleri daha ucuza alabileceklerine dikkati çekti.

DÖRT LASTİK DE DEĞİŞTİRİLMELİ

Bayram Dal, kış lastiğinin sadece karlı havada kullanılmasının şart olmadığını, sıcaklığın 7 derecenin altına düştüğü havalarda da doğru bir seçim olacağını söyledi. Lastiklerin yapısı nedeniyle bu sıcaklıkta esnekliğini koruyup iyi bir yol tutuşu sağladığını belirten Dal, kış lastiği alırken mutlaka 4 lastiğin de değiştirilmesi gerektiğini kaydetti. Dal, alınan lastiklerin tümünün aynı ayara ve kaliteye sahip olmaması halinde aracın sürüş sırasında sağa sola çekmesinin söz konusu olabileceğini belirtti.

’LASTİKLERİ ERKEN ALIN’ UYARISI

Araç sürücülerine zorunluluğun başlama tarihi olan 1 Aralık’tan önce kış lastiğini almaları uyarısında bulunan Dal, sürücülerin erken dönemde lastikleri daha ucuza alabileceklerini dile getirdi. Dal, kış lastiklerinin takılması sırasında rot ve balans ayarı yapılması gerektiğini, yeni alınan lastiklerin montajı için araç sürücülerinin ek ücret ödemeyeceğini hatırlattı.

ZİNCİR BULUNDURMAK ZORUNLU

Karayolu Trafik Kanunu ve ilgili Karayolu Trafik Yönetmeliği gereğince, kış lastiği kullanmanın zincir bulundurma zorunluluğunu ortadan kaldırmadığına da dikkat çeken Dal, "Kış lastiği kullanımının zincir bulundurmayı gerektirmediği yönünde yanlış anlaşılmalar oldu. Kış lastiği kullananlar da karlı havalarda zincir bulundurmak ve kullanmak zorunda" dedi.

Bayram Dal, ayrıca, 40 bin kilometre yol yapmış ya da 2 yıl kullanılan lastiklerin fazla aşınma görünmese de değiştirilmesi gerektiğini, uzun süre kullanılan lastiklerin özelliğini kaybetmesinden dolayı yol tutuşunun azaldığını ve kazalara sebebiyet verebildiğini söyledi.

Tolga YILDIRIM/ANTALYA, (DHA)

Haberin Devamı