Adile Özdağ Kışa hazır mıyız?
HABERİ PAYLAŞ

Kışa hazır mıyız?

Haberin Devamı

Sevgili Okurlar,

Bağışıklık, bu mevsimin sihirli kelimesi. Bağışıklığınız yeterli düzeyde değilse, sıcaklıklar düşüp pencereler kapandığında virüsler içeride başarıya ulaşıyor. Üstelik bağışıklığımızın tehdit unsurları sadece, bu mevsimde ortalıkta dolaşan bakteri ve virüslerden ibaret de değil. Yetersiz beslenme, stres, hava kirliliği, sık seyahat etme gibi faktörler bağışıklığın düşmesine ve hastalıkların artmasına sebep olmaktadır.

- Okula giden çocukları olan ebeveynler
- Toplu taşıma kullananlar
- Hastalık sonrası dönemde olanlar
- Stres altında olanlar
- Ofis ve mağaza çalışanları
- Hava yolu ile seyahat edenler

Bağışıklıklarının düşük olmasına daha yatkınlar. Günümüz dünyasında vücudun normal fonksiyonuna destek olacak, günlük ihtiyaç duyulan vitamin ve minerallerin taze meyve ve sebzelerden karşılanamaması düzensiz ve yetersiz beslenme sebebiyle söz konusu olabilmektedir. Yetersiz vitamin ve mineral alımı genel sağlığımızı ve bağışıklık sistemimizi olumsuz etkileyebilmektedir. Bu dönemde ihtiyaç duyulan bağışıklık destekleyici, birbirini çok iyi tamamlayan vitamin ve mineral olan C vitamini ve çinkoya birlikte göz atalım.

Kışa hazır mıyız

C vitamini mikrobesinler arasında en bilinenlerden biridir. Vücudumuz C vitaminini kendisi üretemez ve yüksek miktarlarda depolayamaz. Bu yüzden günlük olarak C vitamini almak zorundayız. Sağlıklı beslenme düzenimizde yediğimiz taze meyve ve sebzelerden alabiliriz. Bazı dönemlerde ise dışarıdan ekstra vitamin C almak gerekebilir.

- C vitaminin yoğun fiziksel egzersiz sırasında ve sonrasında bağışıklık sisteminin normal fonksiyonunun korunmasına,

- Enerji oluşum metabolizmasına

- Yorgunluk ve bitkinliğin azalmasına

- Kemiklerin, kıkırdağın, diş etlerinin, kan damarlarının ve cildin normal fonksiyonu için gerekli olan kollajen oluşumuna katkıda bulunur.

- Demir emilimini arttırır

Çinko, vücudumuz için çok önemli olan ve birçok gıdanın içinde bulunan bir mineraldir. Hücre sağlığından, yaşamsal öneme sahip olan proteinlerin, enzimlerin üretilmesine kadar, birçok vücut faaliyeti için gerekli olan çinko, bağışıklık sisteminin dengelenmesi açısından da önemlidir.

Harika bir antioksidan olan çinko, vücuttan ağır metalleri saf dışı ederek bu metallerin dokularda birikmesini ve hasar vermesini önler. Sağlıklı uykunun anahtar olan melatonin için metabolizmada bulunması gerekir. Vücudu insüline daha duyarlı hale getirir ve diyabeti önler. Yeterli miktarda çinko,hormon üretiminde temel rol oynadığı için spordaki performansınızı ve güç gelişiminizi doğrudan etkiler.

- Erkek ve kadın üreme sağlığının düzgün çalışmasına
- Tat ve koku duyusunun oluşmasına
- Yara iyileşmesine
- Kemik ve kas sağlığına
- Saç ve tırnakların sağlıklı olmasına
- Görme yetisinin korunmasına katkı sağlar.

Neden C Vitamini ve Çinko?

C vitamini ve çinkonun bir arada alınması birbirlerini tamamlayıcı etkileriyle bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine katkıda bulunur.

Üst solunum yolu enfeksiyonlarının görülme sıklığını azaltır. Soğuk algınlığında belirtilerin ilk ortaya çıkmasıyla alınan çinko ve C vitamini semptomların azalmasını ve iyileşmenin hızlanmasını sağlar.

Çinko, C vitamininin antioksidan etkisini arttırıp,birlikte kollajen ve bağ doku üretimini, cilt hücrelerinin yenilenmesini sağlayarak cildin canlı ve güzel görünümünü kazandırır.

Meyve sebzeler C vitaminince, et, tahıllar ve baklagiller çinkoca zengindir. Dengesiz ve sağlıksız beslenenler, sigara içenler, sık seyahat edenler ise özellikle C vitamini ve çinko alımlarını göz önünde bulundurmalıdır.

3 YENİ MESAJINIZ VAR

İNSAN BEYNİ İLK DEFA İNTERNETE BAĞLANDI

Dünya tarihinde ilk kez insan beyni direkt olarak internete bağlandı. Güney Afrika'da İnsan beynini internete bağlayan araştırmacılar biyomedikal mühendisliği alanında büyük buluşa imza attı. Proje ile bulunan bulgular beyin-bilgisayar ara yüzlerinde ve öğrenen makinelerin geleceğinde önemli rol oynayacaklar.

KANSERLİ HÜCRELERİN SESİNİ DUYAN MİKROSKOP

Boğaziçi Üniversitesi’nde tamamen yerli teknolojiyle geliştirilen, ışıkla sesin birleştiği mikroskop sayesinde kanserli dokuların teşhisi kolaylaşacak. Mikroskoptaki lazer dokuya gönderiliyor ve bir ses dalgası oluşuyor. Oluşan bu ses dalgası ile kanserli hücre ile kanserli olmayan hücrenin sesi duyularak iki doku birbirinden ayırt edilecek.

SANAL GERÇEKLİK KULLANILARAK AMELİYAT GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Hindistan, Amerika ve İngiltere’den üç cerrah, sanal gerçeklik (VR) ve arttırılmış gerçeklik (AR) teknolojilerini kullanarak Londra’da bulunan bir hastanın ameliyatını uzaktan birlikte gerçekleştirdiler.

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

Demir takviyelerinizle birlikte alacağınız C vitamininin, demirin emilimini önemli derecede arttıracağını,

- Ananastan elde edilen bromelain’in çok iyi bir sindirim enzimi olduğunu,

- B12 vitamininin hücrelerin sağlıklı çoğalmasında rol oynayarak kan yapımına ve sinir sistemi sağlığını koruduğunu,

- C vitamininin güçsüz diş etlerini güçlendirerek diş eti tabakasının bakterilerce girilmesine karşı dayanıklılığını arttırdığını ,

- Araç tutması, hamilelikte yaşanan sabah bulantıları gibi değişik nedenlerle görülen mide bulantılarını rahatlattığını biliyor muydunuz?



Sıradaki haber yükleniyor...
holder