Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Kısa sürede büyüdüyse
HABERİ PAYLAŞ

Kısa sürede büyüdüyse

Testislerin ikisinin birbirinden biraz farklı olması öyle büyütülecek bir konu değil. Ancak testislerden biri ağrı olmaksızın kısa bir süre içinde fark edilir şekilde büyüdüyse vakit kaybetmeden bir üroloğa başvurun. Çünkü bu testis tümörünün belirtisi olabilir

SORU: Geç mi kaldım? 25 yaşındayım, bana bir süre önce varikosel teşhisi konulmuştu. Ancak uzun bir zamandır hiç hastaneye gitmedim. Acaba doktora başvurmak için geç mi kaldım? Bu yüzden kısır olabilir miyim?

CEVAP: Her varikosel olanda kısırlık olacak diye bir kural yoktur fakat varikoseli olanlarda bu risk daha yüksektir ve zaman içinde de artış gösterebilir. Varikosel ergenlik yaşlarında başlar, çapı genişleyen toplar damarların içinde bulunan ve pis kanın testise doğru ters akmasını engelleyen check valf vazifesi yapan kapakçıkların yetersiz kalması nedeni ile oluşur. Ters basınç sonucu testis içindeki mikro dolaşım bozukluğu etkisini sperm üretim ve kalitesinde göstererek kısırlığa sebep olabilir. İkinci kez babalık zor olabilir İleri yaşlarda ani ortaya çıkan özellikle sağ taraftaki varikosel çok daha ciddi başka sorunların belirtisi olabilir, hemen üroloji uzmanına başvurmak gerekir. Ayrıca varikoselin spermler üzerine etkisi zaman içinde arttığından erken yaşta evlenip ilk çocuğa sorunsuz sahip olan birçok kişi ileri yaşlarda tekrar hamilelik sağlayamayabilirler. İleri derecede varikosel testislerin gelişimini de engelleyebilir. Varikosel günümüzde mikrocerrahi teknik ile ameliyat edilen ve ciddiye alınan bir konudur. Başarısız ameliyatlar sonucu ortadan kalkmayan ve komplikasyonlara yol açabileceği unutulmamalıdır.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

SORU: Çocuğum olur mu? 31 yaşındayım. Sol testisim diğerinin 3- 4 katı kadar büyük. Son zamanlarda sol testisimde sertlik ve hafif basınç hissetmeye başladım. Eşim dış gebelik geçirdi. Testisimdeki bu durum çocuk için sorun olur mu?

CEVAP: Türk erkeklerinde ortalama testis hacmi 14- 16 cc civarındadır. Testislerin 2 ayrı fonksiyonu vardır; iç salgı olarak erkeklik hormonu olarak bilinen testosteronu ve dış salgı olarak meninin içindeki sperm adı verilen döl hücrelerini üretirler. Meninin çok büyük çoğunluğunu oluşturan sıvı kısmı ise prostat bezinin arkasındaki seminal keseciklerde üretilir. Testisin boyutları hem sperm hem hormon üretimi ile direkt olarak alakalıdır. Testislerin birinin diğerine göre biraz daha sarkık veya biraz daha boyut olarak farklı olması normal bir durum olabilir fakat aradaki boyut farkının çok olması anormal bir durumdur. Bu durumun arkasında bazıları hayatı dahi tehdit edebilecek çeşitli patolojiler yatabilir.

Haberin Devamı

Geç kalmak sorun yaratır

Testislerde herhangi bir ağrı olmasa dahi kısa bir süre içinde fark edilen büyüme olması halinde testis tümöründen şüphelenilerek bir üroloji uzmanına başvurmak gereklidir. Günümüzde erken teşhis edilen testis kanserlerinin yaklaşık tamamı tedavi edilebilmektedir, geç kalınması halinde ise yaşam kalitesini hatta yaşamı tehdit eden neticeler görülebilir. Boyut farkı iltihap, testisin etrafındaki zarların arasındaki sıvı miktarındaki artış yani hidrosel gibi başka nedenlerden de olabilir. Tabii boyut farklılaşmasının bir testisin büyümesi gibi diğerinin küçülmesi veya büyümemiş olmasından da kaynaklanabileceğini göz önünde tutmalıyız.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder