Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Kısırlığa neden olabilir
HABERİ PAYLAŞ

Kısırlığa neden olabilir

Haberin Devamı

Boşalırken meninin mesaneye doğru kaçması bazı şeker hastalarında kısırlık nedeni olabilir. Bu durumda ilaç tedavisi ile öne doğru boşalma sağlanır. Ya da mesaneye kaçan spermler toplanıp aşılama veya tüp bebek yöntemlerinde kullanılabilir...

SORU: Meni geri geliyor

Eşimle ilişkiye girdikten sonra boşalıyorum ama meniler geri geliyor. Bunun sebebi nedir? Bir hastalık olabilir mi? Ya da bu normal bir şey mi? Çocuk olabilmesi için meni miktarı ne kadar olmalıdır?

CEVAP

Hamileliği sağlayan meni miktarı değil içindeki normalin yarı sayısında kromozom içeren ve hareketli olan sperm yani döl hücreleridir. Normal menide 1 cc’de en az 20 milyon, ortalama 40-60 milyon sperm hücresi olur, bunların en az yarısının ileriye doğru hareketli olması beklenir. Ayrıca bu hücrelerin yapısal özellikleri ve kromozomal içerikleri de hamilelik sağlamakta önem taşır. Meninin fazlasının özellikle kadın ilişki sonrası ayağa da kalkarsa yerçekimi ile dışarı gelmesi normal bir durumdur.

SORU: Canlı ya da ölü hücre yok

28 yaşındayım ve 14 yıldır şeker hastasıyım. 3 yıldır evliyim. Sperm testi yaptırdım. Sonuçta ‘ölü veya canlı hücre bulunamadı’ yazıyor. 1 veya 2 damla sperm geliyor, üstelik su renginde. İlaç kullandım ama fayda görmedim. Doktor “Ameliyat gerekiyor” dedi. Ama garanti veremedi. Ben de ameliyat olmadım. Ne yapmam gerekiyor?

CEVAP

Meninin boşalma sırasında dışarı çıkması yerine geriye, mesaneye doğru kaçması bazı şeker hastalarında görülen ve kısırlık nedeni olabilen bir sorundur. Eğer sorununuz bu ise bazı ilaç tedavileri ile öne doğru boşalmayı sağlamak mümkün olabildiği gibi mesane içine kaçan spermleri de uygun şekilde toplayarak aşılama veya tüp bebek yöntemlerinde kullanmak kısırlık açısından çözüm olabilir. Ameliyat ancak meni kanallarını ilgilendiren bir tıkanıklık nedenini ortadan kaldırmak için uygun olabilir.

SORU: Riski ne kadardır?

Öpüşmeyle AIDS bulaşır mı ya da bulaşma riski nedir? Ağızda çürük ya da yara olması riski arttırır mı? Ayrıca cinsel ilişki sırasında prezervatif kulanan, anal ve oral seks yapmayan, öpüşmeyen, sadece cinsel birleşme yapan birinin AIDS virüsüne maruz kalma olasılığı var mıdır, varsa bu riskin boyutu nedir?

CEVAP

Ağız veya diş etindeki yaraların normalde daha düşük olan virüs infeksiyonu geçişini arıtıran faktörler olduğu bilinmektedir. Bahsettiğiniz AIDS hastalığı da sonuçta viral bir hastalık olarak bu şekilde daha kolay yayılabilmektedir. Viral enfeksiyonların bulaşmasında en önemli etkenlerden biri de kişinin bağışıklık sistemi yani vücut direncidir. Hasta olmayan, spor yapan, iyi beslenen, uyuşturucu vs. kullanmayan sağlıklı insanlar tüm viral hastalıklara karşı daha dirençlidir.

Cinsel ilişkinin başından sonuna kadar prezervatif kullanılması HIV virüsünün normal cinsel ilişki ile bulaşma riskini yüzde 5’e kadar indirmektedir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder