Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Kısırlığa neden olabilir
HABERİ PAYLAŞ

Kısırlığa neden olabilir

Testislerdeki toplardamarın genişlemesi yüzünden meydana gelen varikoselin erkeğin sağlığına zararı yok. Tek sorun, sperm hücrelerini etkileyerek çocuk sahibi olmaya engel olması. Ama bu durum başarılı bir ameliyatla ortadan kaldırılabiliyor...

[[HAFTAYA]]

SORU: Mutluluk çubuğu taktırsam... 57 yaşındayım ve mutluluk çubuğu hakkında bilgi istiyorum. Hangi yaş aralığında taktırılır? Ne gibi sakıncaları var?

CEVAP

Kan dolumuyla sertleşmeyi sağlayan penisin içindeki esnek kılıflara bir şekilde kan gelip içinde yeterli süre kalamaz ise ve tüm tedavi yöntemlerine rağmen hastanın iktidarsızlık sorunu halledilemez ise son çare penis protezi uygulamaktır. Kontrolsüz şeker hastalığı gibi ameliyat sonrası iltihabı arttıracak durumu, alerjik bünyesi, ağır kalp hastalığı olanlara, çok ileri yaşta, el becerisi yetersiz olanlara vb. bu ameliyatı uygulamıyoruz. İleri teknoloji ürünü dahi olsa kullanılan protezlerde nadiren arızalar ortaya çıkarak değiştirme gereği duyulabiliyor. Tüm protez ameliyatları infeksiyon açısından riskli olup bu tip ameliyatlar uzman bir ekip tarafından bilinçli bir cerrahi ile ve uygun ortamlarda gerçekleştirilmelidir.

Haberin Devamı

Hastanın kararı çok önemli

Bir teknik sorun çıkmadığı taktirde protezler yaşam boyu kullanılabilir. Protez takılması için belirli bir alt ve üst yaş sınırı olmayıp cinsel gelişimini tamamlayarak cinsel faaliyete başlayabilecek 18 yaş üstü gençlere ve tercihen 70’li yaşlarını dinç ve bilinçli yaşayanlara kadar geniş bir yaş gurubunda uygulanabilir. Ama geri dönüşü olmayan bir tercih olduğu ve son çare olarak tercih edilmesi gerektiği unutulmamalı, sadece alternatif olmayan hallerde ve hastanın kararlı istemi ile takılmalıdır.

SORU: Varikosel ameliyatı olmak istemiyorum 20 aylık evliyim, çocuk sahibi olmak için kısa bir süre önce üroloğa gittim. Sperm testi yaptırdım. Sonuçları size yazıyorum. Muayenede varikoselim olduğu ortaya çıktı. Ameliyat olmam gerektiği söylendi. Ama ben ameliyat olmak istemiyorum. Acaba varikosel ileride çocuk sahibi olmak dışında bana sağlığım açısından bir sorun yaratır mı?

Haberin Devamı

CEVAP

Varikosel sperm hücrelerini etkileyerek zaman içinde artan şekilde çocuk sahibi olma gücünü düşürebilir. Varikoselin etkili tedavisi mikrocerrahi yöntemiyle ameliyatıdır. Başarılı bir mikrocerrahi ile varikosel ortadan kalkar, ciddi komplikasyonlardan korunulur ve çocuk olma ihtimalinde önemli artış sağlanır. Varikoselin kısırlık dışında sağlığa bir zararı yoktur. Varikosel olanlarda aşılama, tüp bebek gibi sebebe yönelik olmayan tedavi yöntemlerinin de başarı şansı daha düşüktür.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder