Sağlık Kısırlığın nedeni stres mi?

Kısırlığın nedeni stres mi?

Paylaş
Kısırlığın nedeni stres mi?

Stresin kısırlığa neden olabileceğini gösteren kanıtlanmış bir bulgunun olmadığını belirten uzmanlar, kadınların gebe kalamadıkları için hayal kırıklığı yaşadığını ve bunun da depresyona neden olduğunu belirtiyor

Çağın hastalığı stresin kısırlığa neden olmadığını belirten uzmanlar, kadınların hamile kalamadıklarında yaşadıkları hayal kırıklığı nedeniyle strese girdiklerini ve bunu da depresyona yol açtığına dikkat çekiyor. Kısırlık tedavi sürecinin çok stresli ve uzun bir süreç olduğunu belirten Op. Dr. Osman Denizhan Özgün, kısırlığın nedeninin stres olabileceğinin kanıtlanmış bir bulgu olmadığını söyledi.

Haberin Devamı

DÜŞÜĞE NEDEN OLABİLİR

Bazı hastalarda stresin hormon dengesinin bozulmasına ve bu nedenle yumurta oluşumunda olumsuzluklara yol açabildiğini belirten Op. Dr. Özgün “Bunun yanı sıra aşırı strese maruz kalan kadınlarda follop tüpünde spazma ve erkeklerde sperm sayısında ve kalitesinde azalmalara yol açabilir. Depresyona neden olan stres kadının yumurta kalitesini oldukça olumsuz etkiler ve oluşabilecek gebeliklerde diğer gebelere göre düşük tehlikesi daha yüksektir olur. Bu olaylara bağlı olarak stres kısırlık tedavilerinde olumsuz sonuçlar alınmasına da neden olabilir. Kadınlar, yaşanan hayal kırıklığı nedeniyle depresyona bile girebilirler” dedi.

BEBEĞİ DE ETKİLİYOR

Anne adaylarının hamilelik döneminde gebelikle ilgili problemlerden veya başka nedenlerden dolayı zaman zaman stres, üzüntü, sıkıntı, ağlama, bunalım, depresyon, sinirlenme, aşırı kızgınlık, öfke gibi durumlarla karşı karşıya kalabildiğine dikkat çeken Özgün “Yapılan araştırmalar anne adayında oluşan bu stres durumlarının anne karnındaki bebeği de etkileyebildiğini göstermektedir. Bu etkilenmenin başlıca nedeni annenin stres yaşaması durumunda artan stres hormonlarının (kortizol, adrenalin) anne kanı aracılığıyla bebeğe de geçebilmesidir” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

SAĞLIKLI BESLENİN

Hamilelik sırasında stres risklerini azaltmak için önerilerde bulunan Op. Dr. Özgün, şu bilgileri verdi: “Sizi strese sokan durumları not edin ve çözümü için uygun tanıdıklarınız ile paylaşın. Sağlıklı beslenmeye özen gösterin. Düzenli uyuyun, doktorunuzun önerileri doğrultusunda uygun egzersiz ve spor programları yapın. Kendi kendinize baş edemediğiniz veya ciddi düzeyde bir psikolojik probleminiz varsa mutlaka bir psikiyatri uzmanı ile bunu paylaşın.”

İHA