Sağlık Kısıtlama var ama umut çok

Kısıtlama var ama umut çok

Paylaş
Kısıtlama var ama umut çok

Tüp bebek uzmanları embriyo sayısındaki sınırlamanın başarı oranını düşürmemesi için ailelere umut olacak yeni yöntemler kullanmaya başladı

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu sorularımızı yanıtladı:

Haberin Devamı

Yeni tüp bebek yönetmeliği neleri değiştirdi?

Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu: Mart 2010’da tek embriyo transferi hakkında yeni bir yönetmelik çıktı. Buna göre, kadının yaşı 35’in altındaysa, 1’inci ve 2’nci uygulamada ana rahmine tek embriyo transfer ediliyor. Eğer bu uygulamalarda gebelik elde edilemezse sonraki denemelerde 2 embriyo transfer edilebiliyor. Ancak hiçbir uygulamada 2’den fazla embriyo transferi yapılamıyor. 35 yaşın üstündeki kadınlarda ise yine en fazla 2 embriyo transfer ediliyor. Sonuç olarak bu yasal düzenleme 2’nin üzerinde embriyo transferini kesinlikle yasaklıyor. Bu durumda tedaviye giren hastanın tüp bebek merkezini seçerken çok dikkatli olması gerekiyor.

Hastalar nelere dikkat etmeli?

Haberin Devamı

Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu: Artık embriyo laboratuvarı başarısı ve blastosist transfer oranı çok önemli hale geldi. Blastosist, embriyonun laboratuvar ortamında 5’inci günde ulaştığı safhadır. Bu safhada embriyo rahim duvarına tutunmaya hazır hale gelir. Daha sonra da anne rahmine transfer edilir. Blastosist transferinde amaç 5’inci güne ulaşabilmiş ve sağlıklı embriyoları seçebilmektir. Yeni yönetmelikten sonra embriyonun blastosist aşamasına ulaşmasını, hatta kabuğunu çatlatıp tutunmaya hazır hale gelmesini beklemek daha önemli hale geldi. Çünkü klasik yöntemlerle ‘en sağlıklı embriyoyu’ seçmek zor.

Embriyo seçiminde yenilik var mı?

Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu: Amerika’da yeni uygulanmaya başlayan ‘Metabolomix’ adlı en sağlıklı embriyo seçme yöntemini biz de uygulamaya başlıyoruz. Bu yöntem tüp bebek tedavisinde en son yeniliklerden biri. Hem gebelik oranını artırıyor hem de çoğul gebelik oranını azaltıyor. Normalde embriyolar dış görünüşüne bakılarak seçiliyor. Bu şekilde seçilen tek embriyo transferinde gebelik şansı 35 yaşından küçük kadınlarda yüzde 35 civarında. ‘Metabolomix’ yöntemiyle bu oran yüzde 50’ye, 2 embriyo transferinde ise yüzde 80’e çıkıyor.

Bu yöntemle embriyo nasıl seçiliyor?

Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu: ‘Metabolomix’ yönteminin çalışma prensibi embriyoların atıklarını incelemeye dayanıyor. Bir embriyo görünüş olarak sağlıklı gibi görünse de aslında böyle olmayabilir. ‘Metabolomix’, embriyo gelişirken oluşan atıkları inceleyerek sağlıklı bir büyüme içinde olup olmadıklarını anlamaya olanak tanıyor.

Haberin Devamı