Opr. Dr. Hande Akbaş Kistin cinsi çok önemli
HABERİ PAYLAŞ

Kistin cinsi çok önemli

Haberin Devamı

Yumurtalıkta oluşan kistlerin cinsinin ne olduğuna mutlaka bakılmalı. Çünkü folikül kistleri soruna yol açmazken, çikolata kistleri kısırlığa neden olabiliyor.

Yumurtalıkta kist varmış

33 yaşındayım. 2 yıllık evli kadınım. 6 aylıkken düşük yaptım, 2 yıldır çocuk istiyoruz. Yumurtalıkta kist varmış. Kısırlığa yol açar mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yumurtalık kistinizin cinsinin ne olduğunu bilmeden kısırlık etkeni olup olmadığını söyleyebilmem mümkün değildir. Nitekim folikül kistleri kısırlık yapmazken, çikolata kistleri kısırlığa neden olabilir. Dolayısıyla kisti görmek gerekir. Ayrıca 2 yıldır istemenize rağmen hamile kalamadığınızı yazmışsınız. Bir de 6 aylık düşüğünüz bulunduğundan daha fazla kendi kendinize deneme yapmadan önce mutlaka üreme tıbbı alanında bir uzmanın görüşünü alın. Her ikisinin de nedenini araştırtmanızı öneririm. Biz kadınların biyolojik bir yaşı olduğundan beklerken bir de yumurta rezerviniz azalırsa bu sefer seçenekleriniz azalır.

Nişanlım anne olur mu?

27 yaşındayım, nişanlım da 24 yaşında. Nişanlımın adet düzensizliği varmış. Böyle devam ederse nişanlım hamile kalabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, adet düzensizliğinin birçok sebebi olabilir. Bir kısmı tedavisi olan bir kısmı ise maalesef tedavisi olmayan durumlardır. Öncelikle nişanlınızın adet düzensizliğinin nedeninin tanısı konulmalıdır. Ona göre bu durumun ileride hamile kalmasını etkileyip etkilemeyeceği konusunda yorum yapılabilir.

Adetim neden düzensiz?

30 yaşındayım. 2 çocuk sahibi anneyim. Benim sorunum adet düzensizliği. Adetim her seferinde 10-15 gün gecikiyor. Yüzümde tüylenme var. Polikistik over sendromu olabileceğini okudum. Adetim neden düzene girmedi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, adet düzeninde aksamalar, vücudun belli bölgelerinde artan tüylenme en sık polikistik over sendromunda ortaya çıkar. Bunun tanısını ancak kadın hastalıkları ve doğum uzmanı koyabilir. Tanı doğrulandıktan sonra doktor adetin düzene girmesi için size ilaçlar önerebilir. Ama bu hastalığın kesin tedavisi olmadığından ne yazık ki şikayetiniz ne yönde olursa ona uygun tedavi yönelik tedavi verilecektir. İlacı kestiğiniz anda da bulgular geri gelebilir.

Smear testi yaptırdım

37 yaşında, evli,1 çocuklu bir kadınım. Her yıl smear testimi yaptırıyorum. Son yapılan testte Ascus denen bir şey çıktı. Acaba bu nedir? Bundan sonra ne yapmam gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ASCUS patoloji uzmanının smear de gördüğü hücreler arasında birtakım hücresel değişiklikler gözlemlendiğini ifade eder. Bu kesinlikle kanser demek değildir. Sadece 3 ayda bir smear’i tekrar ettirmelisiniz.

Tekrar aynı sonuç gelirse o zaman kolposkopi denilen aletle rahim ağzınıza 400 kez büyütülerek başka hücrelerde değişiklik var mı diye bakılabilir. Varsa biyopsi alınabilir. İkinci smear sonucunuz normal çıkarsa yine de 1 yıl boyunca 3 ayda bir smear yaptırmanız, bir daha ASCUS çıkacak mı atlanmaması açısından önem taşır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder