Prof. Dr. Derin Kösebay Kistin durumu değerlendirilmeli
HABERİ PAYLAŞ

Kistin durumu değerlendirilmeli

Yumurtalık kistlerinin pek çok tipi var. Bazıları birkaç ay içinde kendiliğinden kayboluyor. Bir kısmı iyi huylu ama büyümeye eğilimli, bir kısmı ise yumurtalık kanserine neden oluyor... Önce kistin tipi saptanlamalı ki doğru tedavi yapılabilsin, kadın rahat etsin

Kist neden yok olmadı?

3 yıllık evliyim. Eşimin karnının sol tarafında bir kist tespit edildi. 2 ay boyunca adet düzenleyici doğum kontrol hapı kullandı. Ayrıca kisti yok eden bir ilaç da verdiler. Karım bu ilaçları kullandı ama hiçbir işe yaramadı. Bu kistin başka şekilde yok olma durumu var mı? CEVAP: Sevgili okuyucumuz, bahsettiğiniz kist yumurtalıklardan çıkmış ise bunun cevabı vermek kolay değil. Çünkü yumurtalığın pek çok özelikte kisti var. Bunların bir kısmı fonksiyonel denen hormonal dengesizlikler sonucu oluşan ve birkaç ay içinde kendiliğinden kaybolabilen kistler. Bir kısmı, iyi huylu olsa da büyüme eğilimi olan ve ur halinde gelişimini sürdürenler. Bir kısmı da yumurtalık kanseri dediğimiz hastalığı yapar. Kistlerin bir kısmı hormon salgılar ve salgıladığı hormon tipine göre klinik değişikliklere neden olur (Erkeklik hormonu salgılarsa tüylenmede artış olur. Tiroid hormonu salgılarsa tiroid hastalarındaki belirtiler görülebilir v.b.) Dolayısı ile önce kistin durumu çok iyi değerlendirilmeli gereken araştırmalar yapılmalı. Hatta şunu da söylemem gerekir ki bazı durumlarda eldeki bütün yöntemler uygulanmasına rağmen kesin bir karar verilemeyebilir. Ancak ameliyat edilerek kistin durumu aydınlatılabilir. Umarım kafanızı daha çok karıştırmamışımdır, sevgiler..

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Yara kötüye gider mi?

34 yaşındayım. Doğum yapalı dokuz ay oldu. Doktor rahim ağzında yara olduğunu söyledi ve smear aldılar. Bu yara ileride kötüye gidebilir mi? CEVAP: Sevgili okuyucumuz, doğumdan sonra rahim ağzında yara gibi görülen çoğu kere rahim kanalını döşeyen epiteldir. Rahim ağzında iki türlü epitel vardır. Dış kısım çok katlı bir epiteldir, rahim kanalı ise tek katlı ama silindirik bir epitelle döşelidir. Bu ikinci epitelin rahim ağzına doğru uzaması, kırmızı renkte bir yapı şeklinde görülür ve çoğu kere yara diye yakılır veya dondurulur. Sizden smear alınmış. Smear temiz ise veya akıntı gibi aşırı şikayetiniz yoksa tedaviye gerek olmayabilir.

Haberin Devamı

Nasıl tedavi önerirsiniz?

Annem 46 yaşında. Yumurtalıklarındaki kist nedeniyle 2 yıl ilaç kullandı. Ardından adetleri düzensizleşti, hastaneye başvurdu. Biyopsi yapıldı, patolojiye gönderildi. Doktor “Kanser mi, değil mi anlamak için parça aldık” demiş. Acaba patoloji raporunu değerlendirebilir misiniz? Nasıl tedavi önerirsiniz? CEVAP: Sevgili okuyucumuz, annenizin patoloji raporunda kanser ile ilgili hiçbir şey yok yani kanser değil. Rahim ağzında kronik bir enfeksiyon söz konusu. Rahim içinden alınan parçada da kayda değer bir özellik yok. Kanama düzensizlikleri için doktorunuz muhtemelen bir hormon ilacı verecek ve annenizin birkaç ay kullanmasını isteyecek Bundan sonra annenizin şikayetleri büyük olasılıkla geçecektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder