Ferhan Kaya Poroy Kitap sevmeyen çocuklar
HABERİ PAYLAŞ

Kitap sevmeyen çocuklar

Haberin Devamı

Biliyorum, kitap okumayı seven pek azdır. Ama her anne gibi ben de “Benim çocuklarım böyle olmaz, onlar kitap okumayı sever” diyordum ama olmadı. Yaz boyunca ödev için verilen kitapları bile ite kaka okuyan kızlarımın ilerleyen yıllarda kitaptan zevk almasını dilemekten başka çareler de arıyorum hiç kuşkusuz. Onlara kitabı nasıl sevdiririm diye düşünürken www.birdolapkitap.com sitesini keşfettim. Oradan bazı öneriler aldım. Ben deneyeceğim; ne kadar başarılı olurum bilmiyorum ama sizlerle de paylaşmak istedim.

1- Çocuklar sıkı gözlemcilerdir. Çocuğunuzun kitap okumayı sevmesini istiyorsanız ona örnek olun. Eğer siz kitap okumazsanız ve bütçenizde kitaba yer ayırmazsanız, çocuğunuzun kitap okumasını bekleyemezsiniz.

2- Çocuklar harçlık almayı severler. Çocuğunuza verdiğiniz harçlığa minik bir ‘kitap fonu’ ekleyebilirsiniz. Çocuğunuz bu fonu size göre uyduruk bir kitap ya da dergiye harcadı diye de sakın üzülmeyin. Çünkü her şartta onu okumaya teşvik etmiş olacaksınız.

3- Çocuklar muhatap alınmayı severler. Çocuğunuzu bir dergiye üye yapın. Böylece kendi adına posta almanın ve bir şeyleri sahiplenmenin heyecanını yaşarken okumaktan da keyif alacaktır.

4- Çocuklar keyif çatma bağımlısıdır. Çocuğunuz kaç yaşında olursa olsun ona yüksek sesle kitap okumaktan çekinmeyin. Bunun onu okumaya heveslendirmenin en iyi yollarından biri olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

5- Çocuklar ilgi çekmek isterler. Çocuğunuz size bir şeyler okumak istiyorsa onu sabırla dinleyin.

6- Çocuklar bir yerleri, bir şeyleri kişiselleştirmenin ustasıdır. Çocuğunuzun odasında kitaplarını dilediği gibi yerleştirebileceği minik bir alan ayarlayın. İnanın, o minik alandaki kitaplar maya gibi kabararak çoğalacaktır.

7- Çocuklar ebeveynleriyle özel gezilerden keyif alırlar. Çocuğunuzun elinden tutun ve birlikte bir kütüphaneye gidin. Çocuğunuz ortama ilgisiz görünse bile aldırmayın. Daha sonraki gezilerinizde aralığı sıklaştırarak çocuğunuzla birlikte kütüphaneye uğramaya devam edin ve bu ziyaretleri düzenli hale getirmeye çalışın. Çocuğunuzla birlikte kütüphanecinin gizemli yaşamı hakkında öyküler uydurmayı unutmayın.

8- Çocuklar alışveriş fırsatını kaçırmazlar. Birlikte bir kitapçının müdavimi olun. Birlikte kitap seçin, rafların altını üstüne getirin ve kitapçıya yakalanmadan kitapların yerlerini değiştirerek eğlenin.

9- Çocuklar uğraştıkları şeyden kolayca sıkılabilirler. Başladığı kitabı bitirmeyip bir kenara bırakıyorsa, aldırmayın. Onu bitirmeye zorlamak işe yaramayacaktır. Hem siz başladığınız her kitabı sonuna kadar okudunuz mu bakalım? (Eğer çocuğunuzun başladığı kitabı bitirmesi gerektiğine inanıyorsanız, onun yarım bıraktığı kitabı siz okuyun, bunu ona gösterin ama asla suçlayıcı bir ifade kullanmayın. Kitap size de sıkıcı gelebilir. Bunu çocuğunuza söyleyin. Muhtemelen hemen başka bir kitaba başlayacaktır.)

10- Çocuklar akıl vermeyi severler. Size kitap tavsiye etmesini isteyin.

11- Çocuklar sahiplenmekten haz duyarlar. Çocuğunuzun adı yazılı bir mühür ya da ona özel tasarlanmış etiketler yaptırın. Kitaplarına mührünü basmaktan ya da etiketlerini yapıştırmaktan büyük keyif alacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder