Beden Sağlığı Kıyafetlerden kopan iplikler kıl dönmesi yapıyor!

Kıyafetlerden kopan iplikler kıl dönmesi yapıyor!

Paylaş
Kıyafetlerden kopan iplikler kıl dönmesi yapıyor!

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Tolgay Akın, erkeklerde görülen kıl dönmesine yüzde 95 oranında 15-35 yaş arasında rastlandığını söyledi. Akın, "Kıyafetlerden kopan iplik parçaları veya saç telleri de derinin altına girerek kıl dönmesine neden olabiliyor" dedi

Kıl dönmesi sıkıntısı yaşayanların çoğu zaman utanıp doktora başvurmadığı için şikayetlerinin arttığını belirten Op. Dr. Tolgay Akın, "Vücuttan kopan kılların, tekrar deri altına girerek burada kist oluşturması ve bazı durumlarda bu kistin iltihaplanması kıl dönmesinin nedeni olarak gösteriliyor. Kopan veya o bölgede çıkan kıllara ek olarak giyilen kıyafetlerden kopan iplik parçaları veya saç telleri de derinin altına girerek kıl dönmesine neden olabilir. Erkeklerin vücutları kadınlara göre daha kıllı olduğundan erkek hastaların sayısı daha fazla ve vücut ne kadar kıllıysa kıl dönmesi riski o kadar yüksek" dedi.


AĞRI VE ATEŞ YAPIYOR


Op. Dr. Tolgay Akın şöyle devam etti: "Kuyruk sokumundaki kıl dönmesi, bu bölgenin cilt ve cilt altı dokularının enfeksiyonu sonucu ortaya çıkar. Bu rahatsızlığın oluşmasında farklı risk faktörleri bulunur. Bunlardan en önemlisi kişisel hijyendir. Obezite, bölgenin tahriş olması, uzun süre oturarak çalışmak, kalçalar arasındaki oyuğun derinliği ve genetik yatkınlık da diğer tetikleyiciler arasında. Kıl dönmesi kendini ilk olarak apse veya akıntıyla gösterir. Apseye erken müdahale edilmemesi, ciddi ağrı ve ateşe neden olur. Bu belirtilerle bir uzmana başvurulduğunda fiziki muayene ve hasta öyküsü tanı için yeterlidir. Genellikle herhangi bir görüntüleme yöntemine ihtiyaç duyulmaz."


'HASTALIK KRONİKLEŞMEDEN TEDAVİ OLUN'


Kıl dönmesi tedavisinin hastanın durumuna göre değiştiğini belirten Genel Cerrah Op. Dr. Tolgay Akın, "Akut kıl dönmesinin tedavisi apseyi boşaltarak yapılır. Lokal anestezi altında yapılabilen işlemde apseyi boşaltmak için genelde en fazla şişlik olan noktadan kesi yapılması gerekir. Bu işlemin kesin tedavi olmadığı ve vakaların neredeyse yarısında sorunun tekrarlayabileceği unutulmamalı. Kronik ve tekrarlayan kıl dönmesinde ise hastalığın kesin tedavisi sinüs kanalının cerrahi olarak kesilip çıkartılması şeklindeDİR. Bu işlem yapılırken normal dokunun mümkün olduğu kadar yerinde bırakılması önem taşır. Uzun süre ihmal edilen kıl dönmesi sorunu, nadiren de olsa yassı hücreli kanser gelişmesine yol açabilir" diye konuştu.

Haberin Devamı