Dünya 'Kıyamet artık uzak değil'

'Kıyamet artık uzak değil'

Paylaş
'Kıyamet artık uzak değil'

Fukuşima santralinde radyasyon miktarı çok yüksek seviyelere çıktı, Avrupa Birliği'nden 'kıyamet uzak değil' açıklaması geldi. Kıyameti önlemek için son 48 saate girildi

Nükleer paniğin yaşandığı Fukuşima santralinde iki yeni patlama ve yangın meydana geldi, radyasyon miktarı çok yüksek seviyelere çıktı.

Helikopterle su atma girişimi başarısız oldu. Fransa hükümeti ve AB, “Japonlar kontrolü kaybetti. Kıyamet sözcüğü artık uzak değil” açıklaması yaptı

Japonya’da deprem ve tsunami sonrası enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken artık kimse “Yıkıntıların arasından sağ birisi çıkar mı?” sorusunu sormuyor. Herkesin aklında tek bir endişe var o da nükleer felaket.

Haberin Devamı

SON 48 SAAT

Daily Telegraph, Japonya'da Fukuşima nükleer santralından radyasyon sızıntısını önlemeye yönelik çabaların kritik bir aşamaya geldiğine dikkat çekiyor ve Fransız nükleer uzmanlara dayanarak Çernobil benzeri bir nükleer faciayı önlemek için 48 saatten az bir zamanın kaldığını belirtiyor. Gazete dün kullanılmış yakıt çubuklarının muhafaza edildiği bir havuzun aşırı ısınma nedeniyle tamamen susuz kalmasından sonra felaketi önleme umutlarının azaldığını kaydetti.

Fukuşima Santrali’nin soğutma sisteminde 5 gün önce deprem ve tsunamiyle birlikte gerçekleşen soğutma arızasının ardından, ısı seviyesi 2 bin 200 dereceyi aşan reaktörlerinde ardı ardına patlama meydana gelen santraldan sızan radyasyon, dünyanın yüreğini ağzına getiriyor.

KAMİKAZELER BİLE 500 METRE UZAĞA ALINDI

İçeride soğutma faaliyeti yürüten ve Japon basını tarafından hayatlarını riske attıkları için “Kamikaze” olarak nitelendirilen 50 görevli dahi radyasyon seviyesinin çok yükselmesi üzerine santralın 500 metre uzağına çekilmek zorunda kaldı.

Santrale yangın söndürme helikopterleriyle deniz suyu bırakma projesi ise helikopterin santrale yaklaşırken çok yüksek seviyede radyasyon uyarısı alması nedeniyle iptal edildi.

Tüm çabalar yetersiz kalınca görevliler yeniden santrala dönerek tüm risklere rağmen soğutma faaliyetini sürdürme kararı aldı. Bu kişilerin santralin tahliyesi sırasında “Biz kalmaya gönüllüyüz” diyerek vardiyalar halinde kritik görevi üstlendikleri açıklandı.

"SAKLAMANIN ALEMİ YOK"

Gelişmeler üzerine dünyada ABD ile birlikte en çok nükleer santrale sahip olan Fransız hükümeti tüm dünyada büyük paniğe sebep olan bir açıklama yaptı. Fransız Endüstri Bakanı Eric Besson, “Artık saklamanın alemi yok. Çok açık bir şekilde belli ki Japonlar durumun kontrolünü kaybetti. Dünyadan gizliyorlar ama bizim yaptığımız analizin sonucu bu” dedi.

Avrupa Komisyonu Enerji Komiseri Guenter Oettinger de, “Tokyo’nun kontrolü kaybettiği açık. Kıyametten bahsediyorlar ve ben bu kelimenin yerinde seçildiğini düşünüyorum” diye konuştu

Haberin Devamı