Ekonomi Kıymada hile

Kıymada hile

Paylaş
Kıymada hile

Kırmızı et fiyatlarındaki artış tüketicileri zor durumda bırakırken 'uyanık' kasabı da kıyma hilesine yönlendirdi

HAZIR SATILANA DİKKAT

Haberin Devamı

Kırmızı et fiyatlarındaki yükseliş, kıymanın kilosunu 20-25 liraya çıkardı. El yakan fiyatlar yüzünden birçok dar gelirli vatandaş, daha ucuza satılan hazır kıymalara talep gösteriyor.

Hazır kıymanın kilosu yarı yarıya düşük oluyor. Kasaplar, bu fiyatı farklı yöntemlerle indiriyor. Birçok kasap, kıymanın içine sakatat, kafa eti, tavuk eti gibi ürünler katarken bazıları da ‘bahar eti’ kullanıyor. Ciğeri saran ince tabakalı et olan ‘bahar eti’, hayvanın en kalitesiz bölümü olarak biliniyor.

SAĞLIK AÇISINDAN RİSK

Bahar eti mezbahalarda kilosu 2.5-3 liradan satılıyor. Kanlı ve oldukça kırmızı olan bu etle, istenen renkte bir kıyma elde edilirken fiyat da 11-12 liraya kadar çekilebiliyor.

Türkiye Kasaplar, Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Başkan Yardımcısı Muhsin Yıldız, “Vatandaşlar, içinde ne olduğu bilinmeyen hazır kıymaları almasın. Birçok kasap bu şekilde haksız kazanç elde ediyor. Bu tür kıymalar, sağlık açısından da büyük risk oluşturuyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

DÖNERE SOYA ETİ KATIYORLAR

‘Özler Döner Kızılay’ dükkanıyla Ankara’nın yeni dönercisi olan Genel Cerrahi Uzmanı Operatör Doktor Osman Seratlı, ünvanına uygun biçimde ‘en sağlıklı döner’i satmak üzere yola çıktı.

“İçinde ne olduğunu bildiğiniz dönerin kalitesinden emin olursunuz” diyen Seratlı, çok az işletmenin böyle bir hizmet sunduğunu ifade etti. Seratlı, et dönerlere soyu bozulmuş ‘soya kıyması’ katıldığı uyarısında bulunurken, “Bir kilo ete soya katılarak 2-3 kat ağırlık kazandırmak mümkün” dedi.