Ekrem Sarısu Kız çocuğu sağlık yardımını kendi sigortasından alacak
HABERİ PAYLAŞ

Kız çocuğu sağlık yardımını kendi sigortasından alacak

Soru: 1979 doğumluyum. 1996’da meslek lisesinden sigorta girişliyim. 3337 günüm var. 2 yıldır işsizim. Babam işçi emeklisi, annem isteğe bağlı emekli. Açıköğretim fakültesine devam ediyorum. Yeni çıkan Genel Sağlık Sigortası (GSS) ile ilgili hangi evraklarla nereye başvurmam gerekiyor? Babamın sigortasından faydalanamıyor muyum? Tuba SORKAÇ Cevap: 1 Ekim 2008 itibarıyla anne veya babalarından sağlık yardımı alan kız çocukları, durumlarında değişiklik olana (evlilik, sigortalı çalışmak) kadar, anne ve babalarından sağlık yardımı alıyor. Durumlarında değişiklik olduktan sonra bir daha anne ve babaları üzerinden sağlık yardımı alamıyor. İşsiz kaldıklarında veya boşandıklarında kendi Genel Sağlık Sigortası’nı kullanıyor. Ancak, 1 Ekim 2008 itibarıyla, sigortalı çalışıyor, dolayısıyla babanızdan sağlık yardımı almıyorsanız, bugün için babanızdan ve annenizden sağlık yardımı alamazsınız.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Sağlık yardımı alabilmeniz için Genel Sağlık Sigortası giriş bildirgesi düzenleyerek bulunduğunuz yerdeki Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü’ne veya merkez müdürlüğe başvurarak, kayıt yaptırmanız gerekiyor. Yaptıracağınız gelir testi ile kişi başına düşen aylık ortalama geliriniz, - 253.50 liradan az ise prim ödemeden, - 253.50 lira ile 670.50 lira arasında ise aylık 30.42 lira, - 760.50 lira ile 1521 lira arasında ise aylık 91.26 lira, - 1521 liradan fazla ise aylık 182.52 lira prim ödeyerek sağlık yardımı alabilirsiniz. 25 yaşını doldurmuş olduğunuz için, üniversitede okusanız da anne veya babanızın üstünden sağlık yardımı almanız mümkün değil.

Limitet şirket ortağı emeklinin aylığından destek primi kesilir

Soru: 2004’te kurduğumuz aile şirketinin ortağıyım. Daha önceden sigortalı olduğum için, Bağ-Kur’lu olmadım ve sigortamı devam ettirerek üç yıl önce emekli oldum. Sosyal Güvenlik Destek Primi ödemediğim belirtildi. Cezalı olarak benden ödemediğim kesintiler tahsil edildi. Şu an halen emekli aylığımdan kesinti yapılıyor. Limitet şirket ortağıyım. Ama yönetimde değilim. İmza yetkim yok. Şirketten maaş almıyorum. Emekli aylığımdan kesinti yapılması doğru mu? BAYKARA Cevap: Limitet şirket ortakları 4/b sigortalısı olmak zorunda. Emekli aylıklarını kestirmeden zorunlu sigorta kapsamında faaliyette bulunan emeklilerin Sosyal Güvenlik Destek Primi ödemeleri gerekiyor. Limitet şirket ortağı olup emekli aylığınızı kestirmediğinizden, destek primi ödemek zorundasınız. Emekli aylığınızı kestirmeden şirket ortaklığına devam ettiğiniz sürece emekli aylığınızın yüzde 15’i (2010 sonuna kadar yüzde 14) oranında destek primi ödemek zorundasınız. Kesintiler doğru.

Haberin Devamı

Anneniz prim ödemesini 15 yıla tamamlamalı

Soru: Annem 1 Kasım 1962 doğumlu. 7 Ağustos 2003’te SSK’lı oldu. 203 gün primi var. 30 Kasım 2006’da Bağ-Kur’a geçti. Ne zaman emekli olabilir? Hüseyin BABA Cevap: Anneniz Bağ-Kur’da yaş haddinden emeklilik için 15 yıl (5400 gün) prim ve 60 yaş şartlarına tabi. 10 yıl 7 ay daha prim ödeyerek, ödemesini 15 yıla tamamlaması şartıyla, 1 Kasım 2022’de emekli olabilir.

Ödediğiniz kirayı eşinizin kira gelirinden düşemezsiniz

Haberin Devamı

Soru: SSK emeklisiyim. Eşim ev hanımı. Kendime ait dairede oturuyoruz. İstanbul’da eşime ait bir daireden de kira alıyoruz. Eşim adına kira geliri beyannamesi vererek aldığımız kiraların vergisini ödüyoruz. Kızım İstanbul’da üniversite kazandı ve benim adıma bir daire kiraladık. Eşim zamanının büyük bir bölümünü kızımın yanında geçiriyor. İstanbul’da ödediğimiz kirayı, eşimin aldığı kiralardan düşebilir miyiz? Emre BOZER Cevap: Aile reisi beyanı çoktan kalktı. Aile içinde eşler ve çocuklar gelir ve giderleri ayrı ayrı beyan ediyor. Bu nedenle eşinizin kira gelirinden, ödediğiniz kiraları düşmeniz mümkün değil. Daireyi kiralarken kira sözleşmesini eşiniz adına yapmış olsaydınız, eşinizin elde ettiği kiradan, ödediği kirayı düşerek bir vergi avantajı elde edecek ve kira geliri ve giderine bağlı olarak belki de Gelir Vergisi dahi ödemeyecektiniz.

5400 gün prim gerekiyor

Soru: 28 Temmuz 1997’den 1 Ekim 2008’e kadar aralıksız Bağ-Kur’a isteğe bağlı prim ödedim. Yeni kanun çıkınca iki yıldır sigortamı dondurarak prim ödemedim. Şimdi yeniden primlerimi yatırıp emekli olmak istiyorum. 1- Ne yapmam gerekiyor? 2- 1956 doğumluyum. Ne zaman emekli olabileceğim? Neşe YURTGAN Cevap: 1) Bulunduğunuz yerdeki Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü’ne isteğe bağlı prim ödeme talebiyle başvuracaksınız. 2) Bağ-Kur’da yaş haddinden emekli olmak için 15 tam yıl prim ödeme ve 56 yaş şartlarına tabisiniz. 3 yıl 10 ay daha prim ödeyerek, 11 yıl 2 ay olan ödemenizi 15 tam yıla (5400 gün) tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Üniversitede okumuyorsanız babanızdan yetim aylığı alamazsınız

Soru: 22 yaşındayım. 2 yıldır SSK’lıyım. Ondan önce Bağ-Kur’dan 3 yıl yetim aylığı aldım. Şimdi işimden kendi isteğimle ayrılmak zorunda kaldım. 1 Ekim 2010’dan itibaren geçerli olan bir yasadan bahsettiler. Yetim aylığını tekrar bağlatabilir miyim? Hakan ÖZER Cevap: Erkek çocuklar 18, lise ve dengi okullarda ise 20, üniversitede ise 25 yaşını doldurana kadar babasından veya annesinden yetim aylığı alabilir. Üniversitede okumuyorsanız babanızdan dolayı yetim aylığı alamazsınız.

Askerlik borçlanması emekli olacağınız yaşı değiştirmez

Soru: 5 Ekim 1965 doğumluyum. 1984’te SSK’lı oldum. Ne kadar prim ödersem emekli olabilirim? Askerlik borçlanması yapmalı mıyım? Mehmet ŞİPAR Cevap: 25 yıl sigorta, 5225 gün prim ve 48 yaş şartlarına tabisiniz. En az 5225 gün prim ödemiş olmanız şartıyla, 5 Ekim 2013’te emekli olabilirsiniz. Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden sonra yaptığınız anlaşılıyor. Başlangıçtan sonraki askerlik borçlanması sadece prim sayısını artırır, emekli olunacak yaşı değiştirmez. 5225 gün prim ödemeniz varsa veya emekli olacağınız 5 Ekim 2013’e kadar ödemenizi 5225 güne tamamlayabiliyorsanız, askerliğinizi borçlanmanıza gerek yok. Emeklilik tarihinize kadar, priminizi 5225 güne tamamlayamıyorsanız askerlik borçlanması yapmanızda yarar var.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder