Cumartesi Postası Kızamıktan korunmanın yolları

Kızamıktan korunmanın yolları

Paylaş
Kızamıktan korunmanın yolları

Çocukluk çağının en tehlikeli ve bulaşıcı hastalığı olan kızamık son günlerin konuşulan konusu

FERHAN KAYA POROY

Haberin Devamı

Bu hastalıkla ilgili 2002 yılında yaygın bir aşılama programı başlatılmış, kızamık nadir görülmeye başlanmıştı. Ancak son günlerde hasta sayısının artış göstermesi dikkatleri yeniden kızamık hastalığına çevirdi.

Kızamıktan korunmanın yollarını Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Çocuk Alerjisi Uzmanı Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu anlattı: “Çok bulaşıcı olan bu hastalıktan korunmanın tek yolu aşılanmak. Hastalık dönemini çok ağır geçiren 1 yaşından küçük çocukları aileleri hemen sağlık ocağına götürüp aşılatmalı. Bu dönem aşı yaptıran 1 yaşından küçük çocukların ise 12-15 ay ve 4-6 yaş arası tekrar aşı olması gerekiyor. Kızamık aşısının ikinci dozunu yaptırmamış 6 yaşından küçük çocukların normal aşı zamanını beklemeden en yakın sağlık ocağına başvurması şart. Ancak aileler şunu aklından çıkarmamalı; iki kızamık aşısı uygulaması arasında en az 4 hafta süre olmalı.”

Haberin Devamı

Kızamıklı hasta ile yaşamak...

- Kızamıklı hasta ile aynı evi paylaşan çocuk ya da yetişkinlerin, temastan sonraki 72 saat içinde aşı yaptırması gerekiyor. Aşı olmayanlar veya doğal yollarla kızamık hastalığına bağışıklık geliştirmemiş kişiler, kızamıklı bir hasta ile temas ederse hastalanma riskleri yüzde 90.

- Hasta ile aynı yerde olanlar, kızamık virüsünün kuluçka dönemi olan 10-12 gün süresince kızamık olmadıkları kanıtlanana kadar okula veya işe gitmemeli. Ayrıca hastaların, sınıf ve iş arkadaşlarının hastalığa karşı önlem alabilmeleri için, iş ya da okul idaresine kızamık olduklarını acilen bildirmesi lazım.

- Hasta ayrı bir odada bakılmalı. Oda güneş almalı ve havalandırılmalı. Odaya giriş-çıkışların kısıtlanması ve hastanın bakımını üstlenen kişinin sürekli maske takması şart. Kızamıklı hasta odayı terketse bile virüs 1 saat süreyle havada asılı kalıyor ve odaya girene bulaşıyor.

- Hastalık sürecinde beslenme de çok önemli. Hastalar havuç, portakal, yumurta gibi A vitamininden zengin gıdalarla beslenmeli. Doğru beslenmeyle kızamığa bağlı riskler azalıyor.

(05.03.2011 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır.)