Beden Sağlığı Kızılay kan arıyor

Kızılay kan arıyor

Paylaş
Kızılay kan arıyor

Yılda 8 bin ünitenin üzerinde kana ihtiyaç duyulan Alanya'da geçen yıl kan bağışları 5 bin 192 ünitede kaldı. Devlet hastanesinin yanında özel hastane ve sağlık kuruluşlarının kan ihtiyacını karşılayan Kızılay Alanya Şubesi, kan bağışlarının yetersiz olması nedeniyle ihtiyaca cevap veremedi

Kızılay Alanya Şubesi’ne yapılan bağışlar 2014 yılında ihtiyacı karşılamaya yetmedi.

Kızılay Alanya Şubesi doktoru Mehmet Çetin, sadece Alanya Devlet Hastanesi’nde yılda 13 bin ameliyat yapıldığını söyledi. Devlet Hastanesi ile birlikte özel hastane ve sağlık kuruluşlarına da kan verdiklerini belirten Çetin, "Alanya’nın yıllık kan ihtiyacı 8 bin ünitenin üzerinde. Özellikle yaz aylarında bu rakam daha da yukarı çıkıyor. Yapılan bağışlarla maalesef bu ihtiyacı karşılayamıyoruz" dedi.

Haberin Devamı

'KANIN TEK KAYNAĞI İNSAN’

Kanın yapay olarak üretilmediğini, tek kaynağının insan olduğunu vurgulayan Çetin "Kanamalı bir hastada ya da büyük bir ameliyatta 6-8 ünite kana ve 4-5 ünite taze donmuş plazmaya ihtiyaç vardır. Problemli gebelik dönemi geçiren ya da kanamalı hamile bir kadın yaşamını sürdürebilmesi için kan ve kan ürünlerine gereksinim duyar. Hayatları boyunca kan ve kan ürünlerini almak zorunda olan hemofili ve talasemi hastaları kan bağışlarını bekliyor" diye konuştu.

'KAN YAPILAMAYAN TEK İLAÇTIR’

Bir gün herkesin kana ihtiyaç duyabileceğini kaydeden Çetin, şöyle dedi:

"Kan yapılamayan tek ilaçtır. Bağışladığınız her kanla ücretsiz olarak kan grubu tespit edilerek Hepatit B, Hepatit C, frengi ve AIDS testleri de yapılmaktadır. Her pazartesi Atatürk Anıtı önünde, salı ve perşembe günleri de Şevket Tokuş Caddesi, Karagöz Sokak’ta bulunan Kızılay kan bağışı merkezine tüm vatandaşları bekliyoruz."

Haberin Devamı

Teoman ERİŞ/ALANYA, (DHA)