Gündem Kızılay sınır ötesine geçecek

Kızılay sınır ötesine geçecek

Paylaş
Kızılay sınır ötesine geçecek

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türkiye'ye sığınan binlerce Suriyeli'nin yanı sıra diğer tarafta 10 bini aşkın kişinin zor durumda olduğunu açıkladı. Davutoğlu, onların ihtiyaçlarını gidermek için Kızılay'a talimat verildiğini vurguladı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın Özel Temsilcisi Hasan Türkmani'ye reformların hemen hayata geçirilmesi uyarısında bulunduklarını anlattı. Davutoğlu, Hatay'a sığınan binlerce Suriyeli'nin durumuyla ilgili de bilgi verdi.

Haberin Devamı

Suriye'deki olayları her yönüyle değerlendirdiklerini kaydeden Bakan Davutoğlu, dün Hatay'da Altınözü ve Yayladağı'ndaki kampları ziyaret ettiğini ve sınırın öteki tarafındaki Suriyelilerle doğrudan konuşup sorunları öğrendiğini belirtti.

Bundan sonra gelişmeleri takip edeceklerini ifade eden Davutoğlu, olumsuz senaryoları düşünmek bile istemediklerini belirterek, sınırın Suriye kısmında bekleyen 10 bini aşkın kişinin ihtiyaçlarını gidermek için de tedbirleri aldıklarını ve insani yardım yapacaklarını söyledi. Davutoğlu Kızılay'a bu konuda talimat verildiğini de açıkladı.

Davutoğlu Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın Özel Te

Türkiye'nin Suriye'ye mesajının açık olduğunu ifade eden Davutoğlu, "Biz güçlü, istikrarlı, müreffeh bir Suriye istiyoruz. Güçlü, istikrarlı ve müreffeh bir Suriye'nin kurulması için de artık demokratikleşme yönünde, Sayın Beşşar Esad'ın da verdiği taahhütleri içeren kapsamlı bir reform sürecinin gerçekleşmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu bizim gündemimizdir. Hiçbir başka aktörün bizden talep ettiği ya da uluslararası bir talebi dile getirdiğimiz değil, aksine Türkiye'nin samimi kanaatleridir. Ve bu kanaatler son yedi ay içinde de zikredilmiyor, daha önce de biz 2005 reform sürecinde hep bu kanaatlerimizi dost ve kardeş Suriye ile paylaştık" diye konuştu.

Haberin Devamı

Bunların gerçekleşmesi için şiddetin bir an önce sona ermesi gerektiğini söyleyen Davutoğlu, "Ben dün açık bir şekilde o insanların gözünde bir korku gördüm. Bunu da paylaştım. Yani bir şekilde kaynağı ne olursa olsun ortaya çıkan şiddet ortamından kaçarak gelen, evini barkını bırakarak gelen 70 yaşında tek başına bir kadının halini anlamak lazım" dedi.

"REFORM KARARLILIĞI SOMUT OLARAK GÖRÜLMELİ"
Davutoğlu, "Artık reform kararlılığının daha görünür, somut adımlarla, hem Suriye halkına hem de uluslararası topluma, şu anki algıyı değiştirecek şekilde net adımlarla yansıtılması gerektiğini düşünüyoruz ve bunu da kendileriyle paylaştık" diye konuştu.

Bakan Davutoğlu, Türkmani'nin görüşmelerde, Suriye'nin reform konusundaki kararlılığını ve Beşşar Esad'ın her ne suretle olursa olsun bu reformları hayata geçirme konusundaki kararlılığını kendilerine ilettiğini belirtti.

Haberin Devamı

Görüşmede Türkmani'nin, Suriye'de var olan şiddet ortamını kontrol altına almak için ellerinden geleni yaptıklarını da aktardığını ve Türkiye'ye sığınan Suriyeliler için gösterdikleri ilgi dolayısıyla Türkiye'ye teşekkür ettiğini kaydeden Davutoğlu, Türkmani'nin, bu konuda "yanlış anlaşılmaları ortadan kaldıracak şekilde" gerekli adımları atacaklarını da söylediğini vurguladı.

Türkmani ile karşılıklı güven ve anlayışın hayata geçirildiği bir toplantı yaptıklarını anlatan Davutoğlu, "Ümit ediyoruz bunlar gerçekleşir. Ümit ederiz yarın yine cuma günü inşallah hiçbir Suriyeli kardeşimizin can kaybı olmaz. Bu tansiyon düşer. Ve önümüzdeki günlerde Suriye tarafı, bu kapsamlı reform, siyasal reformu, sadece hani ekonomik ve diğer alanlarda, teknik alanlarda değil, siyasal reformu da kapsayacak şekilde açıklamaları ile yeni bir dönem başlatır. Ve bu yeni dönemde Suriye daha güçlü, istikrarlı, demokratik bir şekilde bu süreci tamamlar" diye konuştu.

Haberin Devamı

Davutoğlu, reformların yerine getirilmesi için zamanlamanın sorulması üzerine de kendilerinin en başından beri takvimlendirilmiş bir reform süreci üzerinde durduklarını kaydederek, "Keşke bazı süreçler Ocak, Şubat, Mart aylarında olmuş olsaydı, belki olu diye konuştu.

"Biz Suriye yönetiminin samimiyetine inanıyoruz" diyen Davutoğlu, önemli olan hususun Suriye halkının ve uluslararası toplumun algıları olduğunu kaydetti. Davutoğlu, reform algısının Suriye toplumunu ikna edecek şekilde yerleşmesinin da önemine dikkati çekti.

Suriye'ye bir ziyaretinin olup olmayacağının sorulmasına karşılık da Davutoğlu, gelişmelere bağlı olarak temasları sürdürme kararı aldıklarını belirterek, adımların gelişmelere bağlı olarak tayin edileceğini söyledi.

Davutoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için de sadece Suriye'ye değil, bölgeye dönük olarak genel bir ziyaret takvimi üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Haberin Devamı

(A.A.)