Gündem Kızıldere anıldı

Kızıldere anıldı

Paylaş
Kızıldere anıldı

Kızıldere olaylarında hayatını kaybeden Mahir Çayan ve arkadaşları, Beyoğlu'nda yaklaşık 200 kişinin katılımı ile anıldı

Taksim’de toplanan grup Galatasaray Meydanı'na kadar yürüyerek basın açıklaması yaptı. ’Direnişin ve dayanışmanın tarihi onurumuzdur’, ’30 Mart 1972 Kızıldere’ yazılı pankartlarla İstiklal Caddesi'nde yürüyen grup daha sonra olaysız dağıldı.

NE OLMUŞTU?

12 Mart askeri müdahalesi sonrasında, Deniz Gezmiş, Yusuf Arslan ve Hüseyin İnan'ın idam edilmesine engel olmak üzere THKP-C ve THKO ortak eyleme geçerek 26 Mart 1972'de Ordu'nun Ünye ilçesindeki NATO üssünde görevli 2 İngiliz ve 1 Kanadalı teknisyeni rehin aldı.

MUHTARIN EVİNE MEVZİLENDİLER

Mahir Çayan, Ertuğrul Kürkçü, Cihan Alptekin, Ömer Ayna, Sinan Kazım Özüdoğru, Hüdai Arıkan, Saffet Alp, Sabahattin Kurt, Ertan Saruhan, Nihat Yılmaz ve Ahmet Atasoy 30 Mart 1972'de Tokat'ın Niksar ilçesine bağlı Kızıldere köyünde, mevzilendikleri muhtarın evinde kıstırıldı.

SADECE KÜRKÇÜ KURTULDU

Gün sona ererken Mahir Çayan ve 9 arkadaşı güvenlik güçlerinin açtığı ateşte hayatlarını kaybetti; rehineler de ölü bulundu. Çatışmadan sadece, alt kattaki samanlığa saklanan Ertuğrul Kürkçü sağ kurtuldu.

Haberin Devamı