Gündem Kızından karaciğer, oğlundan böbrek nakledildi

Kızından karaciğer, oğlundan böbrek nakledildi

Paylaş
Kızından karaciğer, oğlundan böbrek nakledildi

Kızından karaciğer, oğlundan böbrek nakledildi

Siroz ve diyaliz hastası olan 56 yaşındaki Ramazan Çekmez, bilinci kapalı halde getirildiği hastanede, 10 saat süren ameliyatın ardından kızından alınan karaciğer ve oğlunun böbreği ile yeniden hayata tutundu. Özel hastanenin Organ Nakil Bölüm Başkanı Prof.Dr. Alper Demirbaş, “Yaptığımız en karmaşık ameliyattı” dedi.

Haberin Devamı

Isparta'nın Yalvaç İlçesi'nde oturan işçi emeklisi Ramazan Çekmez, 12 yıldır şeker hastasıydı ve son iki yılını diyaliz ünitesine bağlı olarak geçirdi. Aynı zamanda ileri derecede karaciğer sirozu bulunan Çekmez, son 1 ayda 3 kez siroza bağlı olarak komaya girdi. Medical Park Antalya Hastanesi'ne getirildiğinde bilinci yerinde olmayan hastanın yaşam süresinin çok uzun olmadığı ve acilen hem böbrek hem de karaciğer nakli yapılması gerektiği söylendi. Bunun üzerine ailede herkes gönüllü bağışçı olmayı kabul etti.

Yapılan tetkikler sonunda 5 çocuğu bulunan Ramazan Çekmez'in kızı 30 yaşındaki Ayşegül Sürücü'nün karaciğer ve oğlu 19 yaşındaki Ali Çekmez'in böbrek vericisi olabileceği saptandı. Çekmez'in çocukları, durumun kendilerine bildirilmesiyle tereddüt etmeden organlarını bağışladı. Hastaya önce karaciğer nakli yapıldı, fonksiyonların düzgün çalışıp çalışmadığı izlendikten sonra böbrek nakli gerçekleştirildi. 10 saat süren ameliyat sonrasında evli kızı Ayşegül Sürücü'nün karaciğerinin yüzde 60'ı, oğlu Ahmet Çekmez'in de bir böbreği babalarına nakledildi.

Haberin Devamı

Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Organ Nakli Merkezi Bölüm Başkanı Prof.Dr. Alper Demirbaş, Ramazan Çekmez'in naklinin, farklı vericilerden karaciğer ve böbrek bağışıyla gerçekleşen tıp literatüründeki ilk ameliyat olduğunu söyledi. Ameliyat sonrası ikinci günde hastanın normal karaciğer ve böbrek fonksiyonlarıyla yoğun bakımdan çıkartıldığını belirten Prof.Dr. Demirbaş, “Önemli olan ilk olması değil naklin başarılı olmasıdır. Vericilerde ve alıcıda herhangi bir komplikasyon gelişmedi. Umarım bundan sonra da komplikasyon gelişmez” diye konuştu. Çekmez'in oğlu ve kızının kendisine en anlamlı yılbaşı hediyesini verdiğini ifade eden Prof.Dr. Alper Demirbaş, aileye birlikte nice uzun ve mutlu yıllarları birlikte geçirmeleri ve her yılbaşında hastanede birlikte geçirdikleri bu yılbaşını hatırlamaları dileğinde bulundu.

Çocuklarının verdiği organlarla tekrar yaşama dönen Ramazan Çekmez, “Çocuklarım canlarından can, kanlarından kan verdi. Yılbaşı hediyesi olarak bana en büyük mutluluğu verdiler” dedi.

Haberin Devamı

Ramazan Çekmez'e karaciğerini veren kızı Ayşegül Sürücü ise 2 yıl önce babasına böbreğini bağışlamak istediğini fakat o zaman nakil yapılamadığını söyledi. Son kez hastaneye geldiklerinde babasının karaciğer hastası olduğunu da öğrendiklerini belirten Sürücü, “Yapılan tetkikler sonucunda benim karaciğerim kardeşimin de böbreği uyumlu çıktı” dedi.

Nakil konusunda hiçbir tereddüt yaşamadığını belirten Ali Çekmez, babasını hastaneye getirdiklerinde bilincinin kapalı olduğunu anlattı. Oğul Çekmez, babasının daha önce de benzer şekilde rahatsızlandığını anlatırken gözyaşlarına hakim olamadı.

Evin annesi Hacer Çekmez ise hastalığı son dönemde iyice ağırlaşan eşinin yaşayacağına ilişkin ümidini hiç kaybetmediğini söyledi.

Emre BAYLAN/ANTALYA, (DHA)