Yaşam Kızkumu ölüyor...

Kızkumu ölüyor...

Paylaş
Kızkumu ölüyor...

Marmaris yakınındaki Orhaniye köyünde, denizin altında 600 metre boyunca uzanan 'kum yolu' yok olmanın eşiğinde

Muğla'nın Marmaris ilçesine 30 kilometre uzaklıktaki Orhaniye Köyü’nde her yıl binlerce kişinin görmek için geldiği, 600 metre uzunluğunda, insanlarda denizin üzerinde yürüdüğü duygusu uyandıran dünyaca ünlü Kızkumu'nun korunması için yapımı düşünülen turnike projesi rafa kalktı. Bilim adamları, koruma altına alınmadığı takdirde Kızkumu’nun kısa sürede yok olacağını ileri sürdü.

Marmaris’e 30 kilometre uzaklıktaki Orhaniye Köyü’nde yerli ve yabancı turistlerin dilek yolu haline gelen, başlangıcıyla bitiminde birer buçuk metre boyunda iki beyaz denizkızı heykelinin bulunduğu Kızkumu, giderek yayılıp yok olmaya yüz tuttu. Bunun üzerine Özel Çevre Koruma Kurumu (ÖÇKK), geçen yıl Tabiat Varlıkları Genel Müdürlüğü bünyesine dahil edilmeden önce, yapılacak turnikeyle Kızkumu üzerinde aynı anda en fazla 50 kişinin yürümesini, böylelikle kumların yayılıp yok olmasının önüne geçilmesini planladı. Ancak Tabiat Varlıkları Genel Müdürlüğü, ÖÇKK’nın bu turnike projesini hayata geçirmedi. O nedenle de Kızkumu kaderine terkedildi.

Bu duruma da en büyük tepkiyi yıllarca Kızkumu’yla ilgili bilimsel araştırma ve inceleme yaparak yazılar yazan TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Bilimsel Teknik Kurul Üyesi Jeoloji Yüksek Mühendisi Dr. Eşref Atabey gösterdi. Kızkumu’nun insanoğluna doğanın hediye ettiği eşi bulunmaz bir jeolojik oluşum ve miras olduğunu vurgulayan Dr. Eşref Atabey şunları söyledi:

"İnsanların üzerinde yürümesi yasaklansa bile Kızkumu adı verilen kumdili birkaç yılda bile eski haline gelemez. Çünkü kızkumu binlerce yıllık jeolojik süreçle oluşan bir doğa olayı. Böyle giderse Kızkumu sadece hatıralarda kalır. Kızkumu’nun dünyada ve Türkiye’de bir eşi yok. Bu doğa harikasını korumak gerek. Kızkumu üzerinde özellikle yaz aylarında günde binlerce insan yürüyüp setin yayılarak yok olmasına yol açıyor."

Marmaris Çevrecileri Derneği Başkanı Ahmet Kutengin de Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü yetkililerine turnikenin neden yapılmadığını sorduğunu belirtti. Kutengin, "Bana ’Biz kurum olarak yetkili mercilere yazılarımızı yazdık. Onlardan cevap bekliyoruz’ dendi. Orası özel çevre koruma alanı. Kimden neyin yazısını bekliyorlar" diye konuştu.

Kızkumu’nu görmek için Orhaniye Köyü’ne gelen Halime Yılmaz da dünyada eşi bulunmayan bölgenin korunması gerektiğini söyledi. Mustafa SARIIPEK/ MARMARİS (Muğla), (DHA)

KIZKUMU EFSANESİ

Efsaneye göre eski zamanlarda bir kralın kızı, fakir balıkçıya aşık olur. Ancak kral, kızını balıkçıya vermez. Kralın kızı, balıkçı sevgilisiyle gizli gizli buluşur. Birileri kızının balıkçıyla buluştuğunu, 'Balıkçı denizden geliyor, kızınız kumsalda onu bekliyor, ışıkla yerini işaret ediyor. Delikanlı da ışığa geliyor ve kızınız ile delikanlı gün ağarana kadar aşk oyunlarına dalıyor' sözleriyle Kral'a anlatır.

Bunları duyan Kral öfkelenmiş. Bir gece kızını kumsalda yakalatan Kral, askerlerine de ışıkla balıkçıya işaret vermelerini emretmiş. Delikanlı ışığı görünce atlamış kayığına kumsala doğru kürek çekmeye başlamış. Derken kız askerlerin elinden kurtulmuş ve sevgilisini kurtarmak için koşmaya başlamış. Ama sevgilisinin kayığına varması imkansızmış. Atmış kendini sulara ve o anda bir mucize gerçekleşmiş. Kızın adım attığı her yer kuma dönüşürken, peşinden koşan askerler, denize gömülmüş.

Kız kayığa kadar koşmuş ancak tam iki sevgili kavuşacakken, bir okçu delikanlıyı hedefleyip sallamış okunu. Ok gelip delikanlıya sarılan kızı bulmuş. Kızın bastığı yerde ortaya çıkan kumlar, kan suya karışınca kırmızıya boyanmış. Delikanlı ise almış yaralı sevgilisini gitmiş. Bir daha da onları ne gören olmuş ne de duyan.



Haberin Devamı