Gündem Kızların hamamböcekleri ile mücadelesi

Kızların hamamböcekleri ile mücadelesi

Paylaş
Kızların hamamböcekleri ile mücadelesi

Siirt'te yurtta kalan kız öğrenciler, kimyasal ilaçlamaya rağmen hamam böceklerinden kurtulamayınca kendi ilaçlarını kendileri geliştirdi

Siirt’teki 14 Eylül Anadolu Lisesi’nde eğitim gören Şerivan Minas ile Leyla Ak, hastalık ve mikrop taşımalarının yanı sıra, görüntüleriyle de insanları rahatsız eden hamam böceklerinin, ilaçlamalara rağmen kaldıkları yurtta yeniden ortaya çıkmaları üzerine, ilk önce internet üzerinden çalışma başlattı.

Hamam böceklerinin biyolojik yapısıyla ilgili detaylı bilgiye ulaştıktan sonra mücadele yöntemlerini araştıran öğrenciler, bitkilerden bir karışım hazırladı.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Kurumu (TÜBİTAK) Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Proje yarışması kapsamında Van’da açılan sergide de yer alan bu çalışma, ilgi odağı oldu.

TAMAMEN BİTKİSEL KARIŞIM

Öğrencilerden Leyla Ak, yurtta belirli dönemlerde ilaçlama yapıldığını ancak ilaçlamadan kısa süre sonra hamam böceklerinin yeniden ortaya çıktığını belirterek, şunları söyledi: "Kimyasal ilaçlamayla hamam böceklerinin öldüğünü ancak bu ilaçlamanın üremek için bıraktıkları yumurtalara hiç bir etki yapmadığını biliyorduk. Bunun için hamam böceklerine karşı bitkisel ilaçlama ve onların üremelerini engellemeye yönelik bir çalışma içine girdik. Hamam böceklerinin kokusuna dayanamayarak kaçtığı okaliptus yağı, yumurtlamalarını engelleyen baldıran otu ile öldürücü etkisi olan zakkum bitkisiyle bir karışım yaptık. Bu karışımla hamam böceklerinin öldüğünü ve bıraktıkları yumurtaların yok olduğunu tespit ettik." Hamam böcekleriyle bitkisel ilaçlarla mücadele ederek ülke ekonomisine katkıda bulunmayı amaçladıklarını bildiren Ak, bu çalışma ile kimyasal ilaçların çevreye verdiği zararın da asgari düzeye ineceğini vurguladı.

Şerivan Minas ise hamam böceklerinin, hastalık ve mikrop bulaştıran, aynı zamanda besin kaynaklarını bozan, besinleri kullanılamaz hale getiren ve beslenirken insanların kullandığı eşyalara zarar veren canlılar olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu: "Her türlü şeyi yediği için okulun bahçesinden aldığımız zakkum bitkisini hamam böcekleri için bir olta olarak kullandık. Onlar da oltaya takıldı. Çünkü zakkum bitkisi öldürücü oranda zehirlidir. Çevreye ve insan sağlığına hiç bir zararı olmayan bu ucuz yöntemle, herkesin evindeki haşere ve hamam böcekleriyle mücadele edebileceğini göstermek istedik."

Haberin Devamı