Dünya KKTC'de yeni dönem

KKTC'de yeni dönem

Paylaş
KKTC'de yeni dönem

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde dün yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminde Mehmet Ali Talat ile Başbakan Derviş Eroğlu arasında nefes kesen bir yarış yaşandı

TALAT YÜZDE 43’TE KALDI

KKTC’de (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) dün yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerini, 4. kez aday olan Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı ve Başbakan Derviş Eroğlu oyların yüzde 50.3’ünü alarak kazandı.

En yakın rakibi bağımsız aday Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat yüzde 42.8’de kaldı. Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’tan 2005 yılında koltuğu devralan Talat, 5 yıl sonra koltuğu Eroğlu’na bıraktı.

KATILIM ORANI DÜŞÜKTÜ

KKTC’deki seçimlerde toplam 629 sandıkta 164 bin 72 seçmen oy kullandı. Seçime katılım oranı yüzde 76.6 oldu. Gözlemciler, katılımın düşük olmasını “Ülkede son 10 yılda yapılan 7 seçim nedeniyle halkta yılgınlık oldu” şeklinde yorumladı.

Cumhurbaşkanı seçilen Eroğlu aynı zamanda, Talat ile Rum kesimi lideri Dimitris Hristofyas arasında süren barış görüşmelerinde başmüzakerecilik yapacak. Eroğlu seçim sonuçları geldikten sonra yaptığı konuşmada, “KKTC halkı dış baskılara itibar etmeyen ve kendi iradesini sandığa yansıtacak kadar demokrasiyi benimseyen bir halktır. Halk doğru olanı seçti” dedi.

YENİ HÜKÜMET KURULACAK

KKTC’de 19 Nisan 2009 genel seçimlerinin ardından UBP lideri Derviş Eroğlu 50 sandalyeli mecliste 25 milletvekiliyle tek başına iktidar olmuştu. Eroğlu’nun Cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda milletvekiliği düşeceğinden, UBP iktidarını koruyabilmek için başka bir parti ile koalisyon kurmak zorunda.

UBP’nin, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Eroğlu’nu destekleyen Serdar Denktaş’ın partisi Demokrat Parti ile koalisyon kurması bekleniyor. Meclis’teki son sandalye durumu şöyle: - UBP: 24 - CTP: 15 - DP: 5 - TDP: 2 ÖRP: 2 - Bağımsız: 1

7 KEZ HÜKÜMET KURDU

Derviş Eroğlu 1938’de Kıbrıs ‘kriz çıkardı’ Gazimağusa’da doğdu. 1963’te İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. 1976’da Ulusal Birlik Partisi’nden (UBP) Gazimağusa milletvekili seçildi. 1976-77’de Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Bakanlığı görevinde bulundu. 1977-1983 yılları arasında UBP Gazimağusa İlçe Başkanı oldu.

16 yıl boyunca Mağusa Türk Gücü Spor Yönetim Kurulu başkanlığı yaptı. 1983’de oluşturulan Kurucu Meclis’te görev aldı. 1983 yılı Aralık ayında UBP’nin Genel Başkanlığı’na getirildi. 1981, 1985, 1990, 1993, 1998, 2003, 2005, 2009 yıllarında yapılan genel seçimlerde aynı partiden milletvekili seçildi.

1985 genel seçimlerinden sonra başbakanlık görevini üstlendi ve 1993 erken genel seçimlerine kadar başbakanlık görevini sürdürdü. Nisan 2009 seçimlerinde partisini tek başına iktidara taşıyan Eroğlu, bugüne kadar 7 kez hükümet kurdu.

İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM İSTİYOR

Derviş Eroğlu, Mehmet Ali Talat’ın ‘Kıbrıs’ta tek egemenli devlet’ temelinde yürüttüğü görüşmelere sert muhalefet ediyordu. Eroğlu “Kıbrıs’ta iki halkın bulunduğunu ve bu nedenle ‘tek egemenliğin’ asla kabul edilemeyeceğini” savunuyor.

Cumhurbaşkanı seçilen Eroğlu şimdi, Talat’ın bugüne kadar yürüttüğü müzakerelerde ele alınan konuların tekrar görüşülmesini isteyecek. Erdoğlu, siyasi eşitliğe dayalı 2 bölgeli, 2 toplumlu anlaşmada, “iki devletli” çözüm konusunu talep edecek.

Eroğlu, çözüm vizyonunu şöyle açıklıyor; “İki ayrı bölgede Türkler ve Rumlar yaşayacak. Türklerin arasına Rumlar gelmeyecek. Kimse göçmen olmayacak. Türkiye’nin etkin ve fiili garantisi devam edecek.”

TALAT HALKI KANDIRDI İDDİASI

KKTC’nin ilk Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, oyunu kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, “Önemli olan devlet, egemenlik ve kendi kaderini tayin hakkına sahip çıkmak” dedi.

Eşi Aydın Denktaş ile oyunu kullanan Denktaş, “Kıbrıs Türk halkının çekeceğini çektiğini ve bir daha aynı şeyleri yaşamak istemediğini” ifade ederek, “Halk geçen sefer kandırıldı inşallah bu sefer doğrusunu yapar” diyerek Mehmet Emin Talat’ı isim vermeden eleştirdi.

ERDOĞAN 'KRİZ ÇIKARDI'

Başbakan Erdoğan önceki gece Kanal 24’te canlı yayına katıldı. Erdoğan’ın açıklamaları Ada TV canlı yayınlayınca kriz çıktı. Yayın Yüksek Kurulu devreye girdi. Kurul Ada TV’ye, “Seçim yasakları başladı. Ya yayını durdurun ya da yayınınızı keseceğiz” uyarısı yaptı.

Ada TV, Erdoğan’ın açıklamalarını keserek, başka bir programı yayına koydu. Erdoğan Kanal 24’e yaptığı açıklamada, “Kıbrıslı Türklerin seçim günü iradelerini, hem barış sürecini kararlı şekilde devam ettirme istikametinde kullanmaları, hem de Kuzey Kıbrıs’ın geleceğini basit hesaplar uğruna feda etmemeleri gerekir. Bir olmaları diri olmaları lazım. Temennim barış içinde bir seçim olmasıdır” dedi.

Talat’a yakın yayın organları Erdoğan’ın açıklamalarını “Türkiye’nin Tercihi: Mehmet Ali Talat!” şeklinde okuyucularına aktardı.

4

Haberin Devamı