Dünya KKTC'yi Sarkozy ve Merkel üzmüş

KKTC'yi Sarkozy ve Merkel üzmüş

Paylaş
KKTC'yi Sarkozy ve Merkel üzmüş

Kıbrıslı Türklerle ticaretin ancak Rum onayıyla gerçekleşebileceğine hükmeden AP kararının arkasından onlar çıktı

Hafta başında (18 Ekim) Avrupa Komisyonu’nun Kıbrıslı Türkler için hazırladığı ‘Doğrudan Ticaret Tüzüğü’nün Avrupa Parlamentosu AP Hukuk İşleri Komisyonu’nda kabul edilmesiyle ilgili tartışmalar sürüyor.

Avrupa Komisyonu’nun Rumların vetosunu aşmak amacıyla başvurduğu Avrupa Parlamentosu Hukuk İşleri Komisyonu, Kıbrıslı Türklerle ticaretin ancak Rumların onayıyla gerçekleşebileceğine hükmetmişti. AP Hukuk Servisi, hazırladığı raporda, Kıbrıslı Türklerle doğrudan ticaretin başlatılmasının, ancak “oy birliğiyle” mümkün olacağını bildirmişti.

Avrupa Parlamentosu Sosyalist grup üyesi bir parlamenter ABHaber’e tüzüğün AP Hukuk İşleri Komisyonu’na Rumların isteği doğrultusunda kabul edilmesini değerlendi.

AP’de Kıbrıs ve Türkiye dosyasına hakim olan Sosyalist grup üyesi parlamenterler Kıbrıs sorunun arkasında saklanan iki ülke olduğuna dikkati çekerken olan AB’ye oluyor görüşünü dile getirdi.AP Sosyalist grup üyesi ABHaber’e tüzük kararını şöyle değerlendirdi :

Haberin Devamı

'KIBRIS'TA OLUMLU GELİŞME İSTEMİYORLAR'

''Türkiye'nin AB üyeliğine Merkel ve Sarkozy (Almanya-Fransa) kesinlikle karşı çıktığı için,üyelik önündeki en büyük engel olarak duran Kıbrıs'ta,Türkiye'nin önünü açması muhtemel olumlu gelişme istemiyorlar.Yani Kıbrıs'ta çözüm sürecinde ilerleme şu sıralar AB'deki bu iki büyük ülkenin arzu ettiği bir şey değil.Rum tarafı da bu yönde kendilerine katkı koyuyor. Rum tarafının bu kadar çözüme isteksiz davranmasının bir nedeni de budur.Bu iki ülkeden cesaret buluyorlar.Yoksa (Almanya ve Fransa)gerçekten çözüm yönünde katkı koymak isteseler,Rum tarafını çözüme zorlayıcı veya motive edici adımlar atmasını sağlayabilirler.Bizler bu görüşlerimizi hem Türk hemde Kıbrıslı Türk meslektaşlarımıza aktardık.Kimse biribirini kandırmasın Kıbrıslı Rumlar tek başlarına AB’de kıllarını dahi kıpırtadamaz.

İŞİN ÖZÜ...

Haberin Devamı

Gerek Almanya gerekse Fransa,Türkiye'nin AB'ye girmesine engel olmak için Kıbrıs’ı kullanıyor.Yani Kıbrıs'ta işler iyi giderse, Türkiye'nin önündeki engeller kalkacak.İşte işin özü bu.Bunu istemiyorlar,istermiş gibi görünüyorlar sadece.AP Hukuk Servisi ve AP Hukuk İşleri Komisyonu’nun kararını bu bilgiler ışığı altında değerlendirmek gerekiyor.

AP'de Rumların ve Yunanlıların tek başlarına bu kararları çıkartacaklarını sanmak AB gerçeklerini inkar etmek olur.Sonuçta AB'yi Kıbrıs sorununa bulaştıranlar ve bu duruma getirenlar AB’ye büyük haksızlık yaptılar.Merkel ve Sarkozy Türkiye’ye tam üyelik dışında bir öneri sunmak istoyorlarsa.AB Konseyi’ne başvurmaları gerekiyor.Rumların arkasına saklanarak bu işin daha fazla götürülmesi imkansız bunu Paris ve Berlin'in görmesi gerekiyor.’’

(ABHaber)