Ekonomi Koalisyon sinyali beklentiyi bozar

Koalisyon sinyali beklentiyi bozar

Paylaş
Koalisyon sinyali beklentiyi bozar

12 Eylül'de Anayasa değişikliği referandumu yapılmasının riskli olduğunu söyleyen Yapı Kredi Yatırım Ortaklığı Genel Müdürü Sadettin Yalman, “Sonuçların koalisyonu işaret etmesi beklentiyi bozar. Faizi yüzde 14'te görebiliriz. Bu dönemde risk almamakta yarar var” dedi

Türkiye hâlâ çok iyimser

Haberin Devamı

Türkiye’nin, dünyanın en iyimser ülkesi olduğunu belirten Yapı Kredi Yatırım Ortaklığı Genel Müdürü Sadettin Yalman, referandumun önemli olduğunu söyledi. Yalman, “Referandum kamuoyu yoklaması olarak değerlendirilecek. Sandıktan koalisyonu çağrıştıran bir sonuç çakarsa ortaklar kim olursa olsun risk primi ve dolayısıyla faizler artar. Benim tahminim faizin yüzde 9-11 bandında kalacağı yönünde. Ancak koalisyon beklentisi artarsa faizler kısa süreli de olsa yüzde 14’leri görür” dedi.

Büyüme beklentileri artırdı

Türkiye’de 32 yatırım ortaklığı bulunmasına karşın getiri açısından en üst sırada yer aldıklarını açıklayan Sadettin Yalman, “Türkiye’de beklentilerde negatif hızlılık var. Yani iyimser beklentiler azaldı. Ama son büyüme rakamları (yüzde 11.7) bunu biraz telafi etti. Ancak şu andakine haksızlık etmeyelim. Türkiye hep en iyimser noktada. Borsa en yüksek seviyelerine yakın. Faiz seviyesi hala diplere yakın. Yalman, geleceğe ilişkin görüşlerini şöyle özetledi:

Haberin Devamı

İyilik ilüzyon

Piyasaların beklendiğinden iyi olması bir ilüzyon. Bunun nedeni paranın çok olması ve merkez bankalarının faizi baskı altında tutması. Paranın gideceği yer olmadığı için spekülatif hareket artıyor. Spekülatör parası hisse senedi, altın fiyatını pompalıyor. Bu fiyatları patlatır.

Altın 5000 dolar olabilir

Altındaki yükseliş devam edebilir. Ancak korkum bunun agresifleşmesi. Paranın dizginlenmesi gerekiyor. Ama ona da kimse cesaret edemiyor. Altın 2000-2500 hatta 5000 dolarlar olabilir. Felaket burada. Kontrolsüz paranın önü alınmazsa sonunda büyük zarar yaratacak.

Daha balon oluşmadı

Şu anda altın balonu oluşmadı ama buna uygun ortam oluştu. Altın için bir şey söylemek zor ancak balon oluşmadığı için hâlâ altın fiyatlarının yukarı gitme potansiyeli olduğunu düşünüyorum. Balonun sonunda 2000 dolara ulaşan altın fiyatları bir anda 700 dolara da gelebilir.

Euro da dolar da riskli

Aynı şey euro/dolar için geçerli. İki para birimi için de ucu açık riskler var. Dünyanın en büyük spekülasyonu bu iki parada birimi arasında yaşandı. Herkes baktığı pencereyi bir anda değiştirebiliyor. Yani bir dolar iki euro olabilir veya tam tersi olabilir.

Haberin Devamı

Hissede risk büyük

Muhafazakar yatırımcı için faiz çok kötü değil. Ana para garantili fonlar iyi enstrüman olacak. Yakında faizde büyük dalga beklemiyorum. Ama hisse senedinde sert dalga ihtimali kuvvetli. Borsa açısından dalgalı bir dönem olacak. Hissede potansiyel çok ama riskte büyük.

Sıfır hisse tutuyoruz

‘En iyi ben biliyorum’ diyen için bile çok zor bir dönemdeyiz. Şu an yatırım ortaklığı portföyünde sıfır hisse senedi tutuyoruz. Sakin kalmayı tercih ediyoruz. Zaten bu nedenle mart ayında B tipi fon olduk. Çünkü A tipi fonlarda yüzde 25 hisse bulundurma zorunluluğu var.

Vur kaç dönemi

Bu dönem kısa vadeli vur kaç dönemi. Büyük portföy oluşturmayı düşünmüyoruz. Sabit getiriye dayanan portföy tercih ediyoruz. Yılın ilk altı ayını düşük ama kârlı geçirdik. Bu dönemde kâr çok önemli. Piyasalar makul hale gelince daha agresif oyuncu olarak girmeyi düşünüyoruz

2009’u kârlı kapattık

Haberin Devamı

2009’u en kârlı yıl olarak kapattık. Türkiye’de 32 yatırım ortaklığı var. Yapı Kredi Yatırım Ortaklığı getiri bazında son beş yıl ortalamasında ilk sırada yer alırken, sekiz yıl ortalamasında ikinci. Son iki üç yıldır da ilk beşteyiz. Yani getiri açısından çok istikrarlı.