Siyaset Koalisyonun ilk provası TBMM Başkanlığı seçimlerinde
Paylaş
Koalisyonun ilk provası TBMM Başkanlığı seçimlerinde

7 Haziran seçimlerinde hiçbir parti, tek başına hükümet kuracak çoğunluğu elde edemedi. Türkiye, koalisyon ihtimalini konuşmaya başladı

Olası bir koalisyonun ilk provası ise TBMM Başkanlık seçiminde gerçekleştirilecek. Hürriyet'ten Zeynep Gürcanlı'nın haberine göre; Yasalar uyarınca, TBMM Başkanlık Divanı'nın oluşma süreci, TBMM'nin ilk oturumu ile başlıyor. TBMM Başkanlık Divanı'nın oluşum sürecinin, hükümet kurulmasıyla herhangi bağı bulunmuyor. Hükümet kurulması süreci ile TBMM yönetiminin oluşturulması süreçleri, birbirinden bağımsız ilerliyor.

Haberin Devamı

Meclis iç tüzüğü gereği. TBMM'nin yeni seçilen vekillerin yemin ettiği ilk oturumdan itibaren, 5 gün, TBMM Başkanlığı için de adaylık sürecini oluşturuyor.

Adayların belirlendiği bu 5 günün ardından ise, doğrudan TBMM Başkanlık seçimine geçiliyor.

CHP, MHP VE HDP BİR İSİM ÜZERİNDE UZLAŞMAZSA, AK PARTİ BAŞKANLIĞI ALIR

Meclis Başkanlık seçimi, hükümetin kurulması sürecine doğrudan bağlı olamasa da, siyaseten olası bir koalisyonun da provası olacak.

TBMM Başkanlığı için en fazla dört tur oylama yapılıyor. Gizli yapılan oylamaların ilk ve ikinci turunda, TBMM Başkanı'nın seçilebilmesi için üye tam sayısının üçte ikisinin, yani en az 367 vekilin desteğini alması gerekiyor.

Haberin Devamı

Seçimin üçüncü turunda üye tam sayısının salt çoğunluğunu, yani 276 vekilin desteğini alan kişi seçilecek.

Koalisyon provası ise, üçüncü dördüncü turda ortaya çıkacak;

TBMM Başkanlığı'nın üçüncü tur oylamasına, daha önceki turlarda en çok oyu alan iki aday katılacak.

Ve dördüncü turda, en çok oyu alan aday TBMM Başkanı seçilecek.

İLK KEZ HDP'Lİ TBMM BAŞKAN VEKİLİ

7 Haziran seçimleri uyarınca, HDP'nin de ilk kez TBMM Başkan vekili olacak.

TBMM İç Tüzüğü uyarınca, Başkanlık Divanı'nda 4 TBMM Başkan Vekili yer alıyor.

Ve TBMM Başkan Vekillikleri, Meclis'te salt çoğunluğu elde etmiş partiye iki Başkanvekili olmak üzere, oy oranlarına göre dağıtılıyor.

Bu iç tüzük kuralı gereği, geçen yasama döneminde Meclis'te salt çoğunluğa sahip AKP'nin iki Meclis Başkan Vekili, CHP ve MHP'nin de birer Başkan Vekili vardı.

Ancak 7 Haziran seçimlerinde, hiçbir parti TBMM'de salt çoğunluk olan 276 vekil sayısına ulaşamadı.

Bu durumda, TBMM Başkan Vekillikleri de oy oranına göre dağıtılacak ve AKP, CHP, MHP ve HDP, sırasıyla birer TBMM Başkan Vekili'ne sahip olacaklar.