Gündem Kobra ısırığı öldürür mü? Tedavisi nasıl?

Kobra ısırığı öldürür mü? Tedavisi nasıl?

Paylaş
Kobra ısırığı öldürür mü? Tedavisi nasıl?

Acun Ilıcalı'nın "Yetenek Sizsiniz" programıyla ünlenen İllüzyonist Aref'i gösteride kullandığı kobra yılanı ısırdı. Şimdi hastanede tedavi olan Aref için panzehir aranıyor. Bu gelişme sonrası gündeme gelen soru ise "Kobra ısırığı öldürür mü?" oldu.

İllüzyonist Aref'i gösteride kullandığı kobra ısırdı. Ünlü sihirbaz için panzehir aranırken Antalya İl Sağlık Müdürü Dr. Ünal Hülür, Ghafouri'nin sağlık durumunun düne göre daha iyiye gittiğini belirtti. Dr. Hülür, yılanın ısırdığı sağ kolundaki şişliğin de inmeye başladığını söyledi.

Haberin Devamı

Bu üzücü olay sonrası "Kobra ısırığı öldürür mü?" sorusu da gündem oldu.

KOBRA ISIRIĞI ÖLDÜRÜR MÜ?

Konu ile ilgili görüş almak üzere posta.com.tr'nin ulaştığı 'Yılanların Hocası' olarak anılan Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Biyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türkiye Herpetoloji Derneği Başkanı Prof.Dr. Kurtuluş Olgun "Türkiye'de 45-50 tane herpetelog(sürüngen uzmanı) var" diyerek şu bilgileri verdi:

"Türkiye'de 55 tane yılan türü var. 14 tanesi tam zehirli, 3 tanesi yarı zehirli yılan. Tam zehirlilik, yarı zehirlilik tamamen zehrin etkinliğindne kaynaklanmıyor. Zehir dişini bulunduğğu yerde kaynaklanıyor. Eğer zehir dişi öndeyse tam zehirlilik, arkadaysa yarı zehirlilik söz konusu oluyor. Türkiye'de 1 tane kobra var, o da Şanlıurfa'da yaşıyor. Bu nedenle arkadaşın illüzyon yaptığı kobranın ben bu olmadığını düşünüyorum. Hangi yılanı oynatıyordu, bilmiyorum ama bildiğim şu var: Zehirli yılanlarda zehir vücuda iki yolla katılıyor.

Haberin Devamı

Eğer sizi ırıran bir engerek yılanıysa ki Türkiye'dki 14 tam zehirli yılanın 13 tanesi engerek yılanı bunun zehri dolaşım sistemi yoluyla vücuda katılıyor. Diş önce kasa batıyor, damara batması çok az bir tesadüf. Katsan lenfler yoluyla dolaşım sistemine katılıyor. Bu arada vücut savunması devreye giriyor ve kişinin kurtulma ihtimali çok yüksek. Ama kobra dediğimizde iş değişiyor, bunlar da zehir solunum sistemini etkiliyor. Daha sonra omurilik soğanını felç ediyor ve zehrin durumuna göre, yılanın kızgınlığına göre 2-3 dakika içerisinde ölüm gerçekleşiyor. Kobra ısırıldığında hemen müdahale edilmesi gerekiyor. Onun oynattığı yılan Türkiye'de görülen bir cins asla olamaz. Bizde sadece Şanlıurfa'da görülen Çöl Kobrası var, onu da bulması, yakalaması ve oynatması mümkün değil çünkü koruma altında. Bu arkadaşın oynattığı yılanın yurt dışından getirildiğini düşünüyorum. Ancak ben kobra olup olmadığını yılanı görmeden söyleyemem.

'YILAN SERUMUNU EN ÇOK ORDU TALEP EDİYOR'

Türkiye'de yılan zehri serumu üretilmiyor. 2003 yılında Sağlık Bakanlığı Refik Saydam Hıfzıssıha Merkezi Türkiye'de yılan zehri üretilmesi için girişimde bulunmuştu, biz de bunun bilim kurulundaydık. Ancak daha sonra bu proje çeşitli sebeplerle gerçekleşemedi. Türkiye'ye yılan serumları yurt dışından daha çok Mısır'dan geliyor. Bu serumu en çok da talep eden kurum ise ordu. Bir yıl sonra kullanılamayan yılan serumu bozulduğu için atılıyor.

Haberin Devamı

Her ülke aslında kendi coğrafyasında yaşayan yılan türlerine göre serum elde etmek zorunda. Sizi yılan ısırdığında diyelim ki hastaneye gittiniz ve size serum vuruldu. Bu serum işe yaramayabilir de eğer türe ait değilse. Ancak polyvalent denilen bir durum söz konusu yani zehirli bir yılandan elde edilen aşı birçoğu için kullanılabilir. Aref için de bu seçenek düşünülüyor olabilir."