Sağlık Kök hücreden kemik üretip çenesine naklettiler

Kök hücreden kemik üretip çenesine naklettiler

Paylaş
Kök hücreden kemik üretip çenesine naklettiler

Çene kemiği tümörü teşhisi konulan ve defalarca ameliyat olmasına rağmen hiçbir sonuç alamayan Neslihan Karakışlar’a Türk doktorların 7 yıllık çalışması hayat verdi. Genç kızın çenesine kök hücreden üretilen kemik nakledildi

Bursa’da 2005 yılında geçirdiği kabakulak hastalığı sonrasında çene kısmında teşhis edilen tümör sonrasında hayatı kabusa dönen Neslihan Karakışlar, defalarca bıçak altına yattı. Önce alt çene kemiğinin 17 cm’lik kısmını kaybetti ardından leğen kemiğinden alınan parçayla kemik nakli yapıldı ancak enfeksiyon kaptı. Tam umudunu kaybettiği anda 'biyokemik' projesi genç kızın yüzünü güldürdü.


'GÖZÜM ARKADA KALMADI'


Türk doktorların devrim niteliğindeki çalışmalarının sonucu hayata yeniden tutunan Neslihan Karakışlar, yaşadığı süreci anlattı. Sağlığına kavuştuktan sonra geleceğe umutla bakan genç kız, “14 yaşında bu hastalıkta tanıştım. Bursa’da tedavi gördüm ama hastalığımın adı ne bilinmiyordu. Mehmet hocam hastalığımı ve neler yapacağını anlattı. Hiçbir şekilde gözüm arkada kalmadı. Ameliyatlara başladık, tabii ki aksaklıklar oldu ama hepsini atlattım. Onların sayesinde bugünlere geldim. Turizmciyim. Artık çalışıyorum ve evlendim de” diye konuştu.


GELECEK İÇİN İLHAM KAYNAĞI


Prof. Dr. Mehmet Veli Karaaltın, çalışmanın da önce hayvanlar üzerinde pilot olarak denendiğini belirterek dünyada örneğinin olmadığını belirtti.

Prof. Dr. Mehmet Veli Karaaltın özellikle doku mühendisliğinin gelecekte birçok tedavide alternatif sunacağını söyleyerek, “Hayatlarını kaybeden insanların dokularını bağışladıklarını düşünün. İstediğinizde bunu tekrar canlı hale getirebiliyorsunuz. Gelecek için temeller atılmalı. Neslihan da o ilhamın başlangıcı” diye konuştu.


NE YAPILDI?


Prof. Dr. Mehmet Veli Karaaltın’ın yapılan operasyon hakkında şu bilgileri verdi: “En başa dönecek olursak çene kemiği açısından ilk. 7 yıl uğraştık ve 5 yılda da başarıyı elde ettik. Toplam 12 ameliyat geçirdi Neslihan Karakaşlılar. Hastalıklı bir kemik vardı. Tedavi etmek için de neredeyse çenenin yarısını aldık. O süre içerisinde de leğen kemiğinden takviye yaptık fakat başarısızlıkla sonuçlandı. Sonra bu fikir ilham kaynağı oldu. Neslihan’ın başka bir yerinden kemik almadan kadavradan alınan kemikle kök hücreyi canlandırdık. Bence en önemli nokta Neslihan’ın başka bir yerinden parça almadan bu işlemi gerçekleştirmemiz."


Haberin Devamı