Dünya Kol saatli yolsuzluk bakan götürdü

Kol saatli yolsuzluk bakan götürdü

Paylaş
Kol saatli yolsuzluk bakan götürdü

İtalya'da büyük altyapı projelerinde yapıldığı öne sürülen yolsuzluk dosyasında adı geçen, ancak hakkında henüz bir soruşturma olmayan Altyapı ve Ulaştırma Bakanı Maurizio Lupi istifa etti

Devletten ihale alan bazı işadamlarının, bakana ve yakın çalışma arkadaşlarına değerli takım elbiseler, oğluna ise iş imkanı sağlayıp, 10 bin 300 euro değerinde Rolex bir saat hediye ettikleri öne sürülmüştü. Bakan Lupi böylece, yolsuzluk operasyonundan 72 saat sonra istifa etmiş oldu.

İtalya’da hafta başında başlatılan yolsuzluk operasyonunda adı geçen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Maurizio Lupi görevinden istifa etti.

Ülkede toplam değeri 25 milyar euroyu bulan mega yapı projelerinin ihalelerinde yolsuzluk yapıldığı gerekçesiyle Floransa Savcılığı’nın hafta başında başlattığı soruşturma kapsamında gözaltına alınan bir eski üst düzey bürokrat ve bazı işadamlarının, Bakan Lupi’ye ve oğluna hediyeler verdiği iddiası bakanın istifasına yol açtı.

DİNLEME KAYITLARIYLA GÜNDEME GELDİ


2013’teki genel seçimlerden sonra güçlükle kurulan Enrico Letta hükümetinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı görevini üstlenen, ardından 2014’te başa gelen Matteo Renzi liderliğindeki hükümette de koltuğunu koruyan Maurizio Lupi ve oğluna hediyeler verildiği iddiası operasyon kapsamındaki telefon dinleme kayıtları ortaya çıkınca gündeme geldi.

'HÜKÜMETİ BAŞI DİK BIRAKIYORUM'

Dün akşam katıldığı bir televizyon programında meclisi bilgilendireceğini, daha sonra istifa edeceğini açıklayan Maurizio Lupi, bu sabah istifasını açıkladı. Parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisi’ne hitap eden Lupi, "Hükümeti başı dik bırakıyorum. Bundan sonra parlamentoda yapmam gereken neyse onu yapacağım" dedi.

Oğluna verilen hediyelerle ilgili olarak Lupi, "Bu hediyeler bana gelseydi bunları kabul etmezdim. Oğlum ABD’de çalışıyor. Kimseye oğlum için baskı yapmadım. İstifa ediyorum ama istifamı gerektiren nedenler ortada yok" diye konuştu.

Lupi, Başbakan Renzi’ye de kendisine güvendiği için teşekkür ederek, "Hiçbir zaman istifamı istemedi" ifadesini kullandı.

Başbakan Matteo Renzi, dün yaptığı açıklamada, Lupi’nin istifa kararını "bilgece bir karar" olarak değerlendirmişti.

Yolsuzluk operasyonu kapsamında ortaya çıkan telefon kayıtlarında, operasyonda sorgulanan ve gözaltına alınan iş adamlarından Stefano Perotti’nin Bakan Lupi’nin nüfuzundan yararlanmak için oğluna 10 bin 300 euroluk bir kol saati hediye ettiği, bir başka işadamı Franco Cavallo’nun da bakana pahalı takım elbiseler gönderdiği iddiaları dile getirilmişti.

Haberin Devamı