Tamer Heper Kolay olmayacak
HABERİ PAYLAŞ

Kolay olmayacak

Haberin Devamı

İki ortaklı bir limited şirketin ortağıyım. Diğer ortak hesapları göstermiyor ve kâr dağıtmıyor. Buna neden benim başka bir şehirde oturuyor olmam. Ortaklıktan ayrılmak istiyorum ama “Sana ödeyecek param yok” diyor. Ben de ayrılamıyorum. Ne yapabilirim? Ö.H.

Limited şirket ortaklarının ortaklıktan ayrılması Türk Ticaret Kanunu’nda bazı şartlara bağlanmış. Öncelikle ana sözleşmenize bakmak gerekiyor. Zira ana sözleşme, ayrılmanın şartlarını belirlemiş olabilir. Bu durumda şartların varlığı aranır. Ancak bunun dışında haklı neden varsa ayrılmak için mahkemeden karar almak gerekir.
Ama iki ortaklı şirketlerde bu durum ortağa tek kişilik hali getireceği için yeni bir problem yaratabilir. Bir de şirketin infisahını (feshini) talep söz konusu olabilir. Ancak sizin durumunuzda olan biri için mahkemeden bu kararı alabilmek, haklı nedenlerin varlığına bağlıdır. Her taleple şirketin infisahına karar verilmez. Bu nedenle görüyorum ki bir meslektaşımın yardımına ihtiyacınız var. Durumunuzu birlikte değerlendireceksiniz.

Deldi mi, delmedi mi?
Üç ayrı bankadan aldığım kredi kartları ile borçlandım ama bu arada işime son verildi. Kredi kartı borcumu ödeyemedim. Şimdi endişem bu nedenle hapse girmek. Borçlunun mal beyanında bulunmaması nedeni ile hapis cezası kaldırıldı mı kaldırılmadı mı? Ö.D.

Toplum kredi kartı borçları nedeni ile inanılmaz bir endişe ve yıkım içinde. Durumun korkutucu yanını anlamak için tavsiyem şu: Adliyeye yolunuz düştüğünde herhangi bir icra dairesinin kapısından şöyle bir bakın bakalım ne göreceksiniz? Söyleyeyim; içerisi adam almıyor, dosyalar koridorlara taşmış, icra memurları görev yapamaz durumda.
Bir icra memuru yirmi dosyayla haciz için dışarı çıkıyor. Bu dosyalarla tahliye mi yapsın, muhafaza mı yapsın? Hiçbiri yapılamıyor yani icra daireleri felç. Alacaklılar ya maaş haczi yapıyor ya da ‘89’ dediğimiz ihbarla alacağını tahsile çalışıyor. Gelelim soruya: Mal beyanında bulunmayanlar için İcra İflas Kanunu’nda bulunan hapis cezası Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi.
Eskiden bu baskı unsuru idi ve borçlu hapse girmemek için borcunu ödüyordu. Şimdi o da yok. Ancak ben bunu yazarken ‘tüm borçluları hapse atalım’ anlamına yazmıyorum. Çünkü ekonomik durum meydanda. Okuyucum borçlanırken, iki-üç ay içinde işten atılacağını hesap edebilir miydi?
Bugün borçların ödenmeyişi keyfi değil. Vatandaşın ekonomik durumunun dibe vurmasından yani krizin teğet falan geçmemiş olmasından. Açıkçası delerek geçmiş olmasından...
Ancak yine İcra İflas Kanunu’nun başka bir maddesine göre hapis cezası devam ediyor. Bu maddeye göre ‘mal beyanında bulunmayanları mal beyanına zorlamak’ için hapis kararı verilebiliyor. Ancak mal beyanında bulunulunca hapis kararı kalkıyor. Yeter ki gerçeğe aykırı beyanda bulunulmasın.

Çocuklara çok yazık
Kızkardeşim 27 yaşında vefat etti. İki çocuğu vardı. Bakımını ben üstlendim. Bir müddet sonra enişte evlendi. Yeni hanım çocukları bana ve anneme göstermiyor. Hatta çocukları tehdit ediyormuş. Üstelik çocukları da dövüyormuş. Bunları öğretmeni de biliyormuş bana söyledi. Biz çocukları zorla görebilir miyiz? Zorla göremezsek yolu nedir? N.G.

Soracağım soru meseleye çözüm getireceğinden sorulmuş değil sadece merakımdan. Peki bu durumu öğretmen biliyor da baba bilmiyor mu? Taminim biliyor da ikinci eşle ihtilafa düşmemek için göz yumuyor. Bu tahminden sonra bir gerçeği tekrar işaret etmek istiyorum; işte böyle ölüm vakalarında veya boşanmalarda asıl sıkıntıyı çocuklar çeker. Sizin olayda olduğu gibi. Sizin bu çocukları kaba kuvvetle ve zorla görme imkanınız yok.
Ancak yasal yollar elbette var. Nasıl ki boşanmalarda velayet kendisine verilmeyen tarafa hakim şahsi münasebet tesisi için görüşme günü tayin ediyorsa sizin konumunuzda olan çok yakın akrabalar için de bu tür bir karar verilebilir. Dolayısı ile mahkemeye başvurup, durumu izah ile şahsi münasebet tesisi için karar verilmesini isteyebilirsiniz.
Karşı taraf mahkeme kararına isteği ile uymazsa kararı icraya koyarak şahsi münasebet tesisini zorla sağlayabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder