Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Kolaydan zora doğru tedavi
HABERİ PAYLAŞ

Kolaydan zora doğru tedavi

Haberin Devamı

Kısırlık tedavisinde denenecek pek çok teknik var. Burada en önemlisi hastanın durumu. Bebek sahibi olmak isteyen çiftin tedavisinde önce en basit ve ucuz teknikler denenmeli. Basamak tedavisi başarılı sonuçlar vermezse o zaman çift diğer yöntemlere yönlendirilmeli

SORU: Eski haline döner mi?

30 yaşındayım. 2 ay önce varikosel ameliyatı oldum ama sağdaki testis soldakine göre küçüldü. Tekrar eski haline gelir mi? Büyüme şansı var mı? Bu durum beni çok rahatsız ediyor.

CEVAP

Varikosel ameliyatından sonra testisin küçülmesi sadece ameliyatta atardamarın zarar görmesi ile testisin dumura uğraması sonucu ortaya çıkan bir komplikasyondur. Bu şekilde küçülen bir yumurta sperm veya hormon üretemez; tekrar büyümesi de mümkün değildir.

SORU: Başka tedavi yolu yok mu?

2 yıllık evliyim. Çocuk sahibi olamadık. Doktora gittik. Tüp bebek tedavisine yönlendirdi. Spermler zayıfmış. Baba olmanın tüp bebekten başka tedavisi yok mu? Bir yol gösterin.

CEVAP

Kısırlık tedavisinde yurdumuzda tüm ileri tetkik ve tedaviler uygulanmaktadır. Ama denetim yetersizliği nedeni ile kalite kontrolü ve tedavinin basamaklı yapılması ilkelerine uyulmayabilmektedir. Birçok tetkik ve tedavi çoğu zaman gerekli kalitede gerçekleştirilmemektedir. Veya gereksiz yere istenmekte ve yapılmaktadır.

Ayrıca ticari amaçlar nedeni ile çiftlerde gereken tetkik ve basit tedaviler denenmeden, pahalı yöntemlere başvurulmaktadır. Bu da ciddi anne ve çocuk sağlığı komplikasyonlarına yol açabilecek tüp bebek denemelerine ilk adım olarak başlatılabilmektedirler.

Ekonomik çözümler denenmeden...

Çok kolay ve ekonomik çözümler denenmeden ve bilhassa erkek tarafı tedaviler ile en uygun hale gelmeden tüp bebek yöntemine geçilmemelidir. Bu taktirde başarı oranları düşmektedir.

Mikrocerrahi, endoskopi ve ilaç tedavileri birçok çifti tüp bebeğe gerek kalmadan çocuk sahibi yapabilmektedir. En azından tüp bebek uygulamasına daha sonra hala gerek duyulacak ise de bu pahalı yöntemdeki hamilelik şansı, ön tedaviler ile belirgin olarak artmaktadır.

SORU: Yumurtalıklarım ağrıyor, neden?

25 yaşındayım. Benim sorunum şu: Yumurtalıklarımdan ağrı çekiyorum. Bir de sol yumurtalığımda misket büyüklüğünde bir yuvarlak cisim var. Ağrının sebebi ne olabilir?

CEVAP

Bu tip durumlarda muayene etmeden yorum yapmak çok hatalı olabilir ve hayati tehlikesi olan bazı hastalıkların ihmaline neden olabilir. Durumunuz basit bir kistten kaynaklanmakta olabileceği gibi acilen ameliyat gerektiren bir tümör de olabilir. Sizin yapmanız gereken en kısa zamanda bir üroloji uzmanına başvurarak muayene olmaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder