Gündem Koleksiyoncuların nadide parçası!

Koleksiyoncuların nadide parçası!

Paylaş
Koleksiyoncuların nadide parçası!

Koleksiyoncuların nadide parçası!

Sadece Amanos Dağları’nda bulunan ve 6 antenli olması nedeniyle böcek koleksiyoncuları tarafından büyük ilgi gösterilen, nesli tükenme riski taşıyan geyik böceklerinin koruma altına alınması ve tanıtımının yapılması amacıyla proje hazırlandığı bildirildi.

Haberin Devamı

Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erol Atay, Dörtyol ilçesine bağlı Kuzuculu beldesinde faaliyet gösteren Amanos Çevre Koruma ve Dayanışma Derneği (AÇED) tarafından hazırlanan "Akbez Geyik Böceğinin Koruma Altına Alınması ve Tanıtımı Projesi"nin Birleşmiş Milletler Küresel Çevre Fonu tarafından kabul gördüğünü ve 8 bin 500 dolar hibe desteği sağlandığını söyledi.

Aralık ayında başlayan ve şubatta sona erecek 3 aylık proje kapsamında, geyik böceklerinin yaşadığı Amanos Dağları’nda incelemeler yapacaklarını ifade eden Atay, bu türün koruma altına alınması için vatandaşları bilinçlendirmeye çalışacaklarını kaydetti.

Haberin Devamı

Sadece Amanos Dağları’nda bulanan 6 antenli geyik böceğinin koleksiyoncular tarafından büyük ilgi görmesi nedeniyle yöre halkının tanesi 5 TL’den toplandığını ve bu nedenle neslinin tehlike altında olduğunu vurgulayan Atay, şöyle devam etti:

"Amanos Dağları’nda bulunan 6 antenli geyik böceklerimiz büyük risk altında. Sadece 2 ay yaşayan ve bir kez yavru verdikten sonra ölen böcekler, köylüler tarafından bilinçsizce toplanıyor. 6 antenli olması nedeniyle büyük ilgi gören böcekler, Uzak Doğu ülkelerinde tanesi 3-4 bin dolara alıcı buluyor. Bu da yöremize özgü endemik bir tür olan böceklerimizin nesillerini büyük risk altına sokuyor. Proje kapsamında, köylülere kitapçık dağıtıp, afişlerle tanıtım yaparak endemik türün korunmasını sağlayacağız."

AÇED tarafından hazırlanan ve danışmanlık hizmeti verdiği proje kapsamında, 2 bin adet kitapçık çıkartacaklarını, ayrıca afiş ve el ilanı hazırlatacaklarını ifade eden Atay, bunların geyik böceğinin yaşadığı alanlarda bulunan köylülere dağıtılacağını söyledi.

SAYI ARTACAK

AÇED Başkan Yardımcısı Nazım Sönmez ise Birleşmiş Milletler’den aldıkları hibe desteğinin yanı sıra projeye dernek olarak da 8 bin 500 dolar maddi kaynak sağlayacaklarını kaydetti.

Proje kapsamında böceklerin toplanıp ticaretinin yapılmasını engelleyeceklerini, bu şekilde ender türün sayısını arttırmayı hedeflediklerini vurgulayan Sönmez, "Her yıl bu böcekler için koleksiyoncular, bölgemizi ziyaret ediyor. Köylüler tarafından toplanan böcekleri alarak, ülkelerine götürüyorlar. Bu şekilde, böceklerin neslini tehlike altına atıyorlar. Çok nadir olan bu türden koleksiyoncuların her yıl en az 20 tanesini götürdüğünü tahmin ediyoruz. Önlem alınmazsa bir süre sonra bölgemizde 6 antenli geyik böceklerini hiç göremeyecek hale geleceğiz" diye konuştu.

Haberin Devamı

Sönmez, üç aylık proje sonunda yöreye özgü böceklerin hem tanıtımını yapacaklarını hem de koruma altına alarak neslinin devamını sağlayacaklarını sözlerine ekledi.

İsmihan Özgüven / AA