Dünya 'Köleleri' öldürdü

'Köleleri' öldürdü

Paylaş
'Köleleri' öldürdü

Güney Afrika'da ırkçı lider Eugene Terreblanche önceki gece iki siyahi çalışanı tarafından öldürüldü. Polise teslim olan iki genç “Çok kötü bir patrondu, paramızı ödemiyordu” dedi

BİRİ 21 DİĞERİ 15 YAŞINDA

Haberin Devamı

Güney Afrika’da beyaz ırkın üstünlüğüne inanan aşırı sağcı lider Eugene Terreblanche (69), Johannesburg şehrindeki çiftliğinde önceki gece iki siyahi çalışanı tarafından öldürüldü. Biri 21 diğeri 15 yaşında olan zanlılar, ücretlerini alamadıklarından dolayı Eugene Terreblanche’yi döverek ve bıçaklayarak yatağında öldürdü. Irkçı liderin vücuduna saplanmış bir pala, yatağının yanında ise topuz başlı bir sopa bulundu.

İNTİKAM YEMİNİ ETTİLER

1944’ten beri milyonlarca siyahı, altın ve elmas madenlerinde çalışmaya zorlayan ırkçı (apartheid) rejime son verildiği, Nelson Mandela’yı iktidara getiren 1994’teki ilk demokratik seçimlerde Eugene Terreblanche ülkede adeta terör estirmişti. Eugene Terreblanche’nin taraftarları “Siyahlar savaş ilan etti. Liderimizin kanı yerde kalmayacak” diyerek intikam yemini etti.

Haberin Devamı

Cinayetten dolayı yaşanabilecek siyahlarla beyazlar arasındaki çatışmaların, ülkede 10 hafta sonra düzenlenecek Dünya Kupası’nı sıkıntıya sokmasından korkuluyor. Apartheid sonrasında 3 binden fazla beyaz çiftçi ve çiftlik çalışanı öldürüldü.

İNSANLIĞIN KARANLIK YÜZÜ

Güney Afrika’da önceki gece öldürülen ırkçı lider Eugene Terreblanche Fransız göçmeni bir ailenin çocuğu olarak 1941 yılında Ventersdorp şehrinde doğdu. 1973 yılında 6 arkadaşıyla beyaz ırkın üstünlüğünü savunan Afrikaner Weerstandsbeweging (AWB) partisini kurdu.

AWB, 1994’te ülkede siyahların da katılabildiği ilk demokratik seçimde bombalı saldırılar düzenledi, 21 kişi öldü. Eugene Terreblanche, 2001’de bir benzin istasyonunda siyah güvenlik görevlisi ile sıra bekleyen bir siyahı öldürmeye teşebbüsten altı yıl hapis cezası aldı, ancak üç yıl yatıp çıktı.